{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Malešević: Zašto učenici odlaze studirati u FBiH?

S
14.9.2016. u 17:39
3
94
Malešević: Zašto učenici odlaze studirati u FBiH?
3
Malešević: Zašto učenici odlaze studirati u FBiH?
Dane Malešević (Foto: SRNA)
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas u Foči da je resorno ministarstvo u proteklom periodu izdvojilo mnogo više novca za Univerzitet u Istočnom Sarajevu nego za banjalučki, te da je od 104 miliona KM, koliko je izdvojeno za visoko obrazovanje, 63 miliona KM uloženo u Istočno Sarajevo, a ostatak u Banju Luku.
"Ako gledamo izdvajanja po studentu, Istočno Sarajevo je skuplje za 350 KM. Nisam ja kriv što je manje studenata u Istočnom Sarajevu, oko 11.000 u prošloj godini, a u Banjoj Luci skoro 17.000 i zato je u Banjoj Luci više sredstava, tako da priča da imamo maćehinski odnos prema Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ne stoji", pojasnio je Malešević.

On je dodao da je u Banjoj Luci napravljen jedan studentski dom sa 280 mjesta, a na Palama sa 600 mjesta i taj dom će biti u funkciji od nove akademske godine.

Malešević kaže da je sve spremno i u studentskom domu u Foči za koji je Vlada imenovala vršioca dužnosti direktora i formirala novi pravni subjekt, te da će i ovaj dom otvoriti vrata početkom nove akademske godine.

On je rekao da je ove godine na svim fakultetima u Republici Srpskoj upisano manje studenata zbog manjeg broja učenika koji završavaju srednju školu.

Malešević je naveo da je godinama prisutan stalni pad učenika, a da na fakultetima o tome nisu vodili računa.

"Ne znam da li će se još studenata upisati u trećem upisnom roku, vjerovatno hoće, čime će biti ispunjeno oko 60 posto upisnih kvota na javnim univerzitetima, dok je ispunjenost kvota na privatnim univerzitetima i visokim školama mnogo manja i u prosjeku iznosi 16-17 posto", rekao je Malešević.

On je istakao da je upitno koliko Ministarstvo i Rektorat mogu uticati na povećanje broja studenata.

"Naši fakulteti u Istočnom Sarajevu opremljeni su bolje nego fakulteti u Federaciji BiH, a zbog čega učenici odlučuju da studiraju u federalnom, a ne u Istočnom Sarajevu ili u Foči na Medicinskom fakultetu koji je solidno opremljen i koji ima kvalitetne profesore, trebalo bi pitati te studente", rekao je Malešević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: