BiH
0

Malagić: Požari lokalizovani, situacija u Bileći i Bosanskom Grahovu povoljnija

FENA
Požarište u Bosanskom Grahovu (Foto: Davor Klečina)
Požarište u Bosanskom Grahovu (Foto: Davor Klečina)
Što se tiče požara u BiH na najkritičnim tačkama prethodnih dana, a to su općine Bileća i Bosansko Grahovo, situacija jutros je dosta bolja i povoljnija - potvrdio je glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić.

Prema informacija koje je dobio Operativno-komunikacijski centar 112, jutros u Bileći su požari lokalizovani.

"Situacija je tamo stabilna i nema vjetra koji bi mogao ponovo raspaliti te požare. U Bosanskom Grahovu požar je također stavljen pod kontrolu, odbranjena su naselja. Tako da sada ne prijeti opasnost od toga, ali će se tokom dana nastaviti gašenje na tom dijelu", istakao je Malagić.

Trenutno je angažirano oko 30-ak pripadnika šumarstva. Na terenu je i jedna cisterna te 27 pripadnika Oružanih snaga BiH koji gase preostali dio požara.

Malagić dodaje da Operativno-komunikacijski centar 112 nema novih zahtjeva za angažiranje ljudstva ili letjelica Oružanih snaga BiH.

Operativno-komunikacijski centar 112 Ministarstva sigurnosti BiH je jučer ujutro dobio zahtjev iz općina Bileća i Bosansko Grahovo za angažiranje vojnika i dva helikoptera Oružanih snaga BiH na gašenju požara koji su izbili na tom području.

Helikopteri su već sinoć djelovali i pomogli da se požari lokalizuju i da se uz angažman vatrogasaca, lokalnog stanovništva i pripadnika Oružanih snaga i ugase.

Kako Fena nezvanično saznaje, očekuje se da će helikopteri i u večernjim satima ponovno djelovati na području općine Bosansko Grahovo kako bi se pokušao ugasiti i preostali val požara koji se širi prema obližnjoj šumi.