Svečani doček
22

Makedonski premijer Zoran Zaev u nedjelju u službenoj posjeti BiH

FENA
Zoran Zaev (Foto: EPA)
Zoran Zaev (Foto: EPA)
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarat će u nedjelju, 23. jula, u Sarajevu s predsjednikom Vlade Republike Makedonije Zoranom Zaevom koji dolazi u službenu posjetu našoj zemlji.

Programom posjete, u devet sati je predviđen svečani doček makedonske delegacije na platou ispred Zgrade institucija BiH, nakon čega će uslijediti susret delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije.

Nakon sastanka predviđeno je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije, koji će potpisati resorni ministri Mirko Šarović i Ljupčo Nikolovski.

Planirano je i potpisivanje Programa kulturne saradnje između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva kulture Republike Makedonije, a potpisnici su resorni ministri Adil Osmanović i Robert Alagjozovski.

Nakon potpisivanja bit će upriličene izjave za medije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i predsjednika Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva.

Delegaciju Vijeća ministara BiH, pored predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, činit će zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

U delegaciji Vlade Republike Makedonije, pored premijera Zaeva, bit će ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, ministar ekonomije Krešnik Bekteši, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ljupčo Nikolovski, ministar kulture Robert Alagjozovski i ministar zadužen za dijasporu Edmond Ademi.

Protokolom posjete predviđen je susret makedonske delegacije s članovima Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i susret s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev popodne će posjetiti Rotimlje, gdje će položiti vijenac na spomen-obilježje tragično stradalom predsjedniku Republike Makedonije Borisu Trajkovskom i članovima njegove pratnje.

U večernjim satima, predsjedavajući Zvizdić i premijer Zaev boravit će u Mostaru gdje će prisustvovati manifestaciji "Mostar Peace Connection" i potpisati Mostarsku povelju mira, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.