BiH
0

Makedonci danas i u Sarajevu glasaju za svog predsjednika

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
U toku je glasanje za prvi krug predsjedničkih izbora za makedonsku dijasporu u ambasadi Makedonije u glavnom gradu BiH Sarajevu.

Državljani Makedonije mogu glasati u ambasadi do 19 sati večeras, a birački centar otvoren je jutros od 07:00 sati. 

Službenik ambasade Valentin Mitrovski kazao je da je izlaznost makedonskih građana do podnevnih sati bila oko 20 posto, a kako je istakao, očekuju veću izlaznost u drugom krugu predsjedničkih izbora. 

 Sutra predsjednički izbori u Makedoniji 

U Makedoniji danas traje predizborna šutnja, uoči Predsjedničkih izbora koji će biti održani sutra, 13. aprila.

Nakon predizborne kampanje koja je trajala nešto duže od 20 dana, građani će sutra izaći na izbore, gdje će imati priliku birati između četiri kandidata za predsjednika države.

Aktuelni predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov kandidat je vladajuće koalicije VMRO-DPMNE za drugi predsjednički mandat, a pored njega, građani će svoj glas moći dati kandidatu Socijaldemokratskog saveza Stevi Pendarovskom, kandidatu Demokratske partije Albanaca Ilijazu Halimiju, ili kandidatu Građanske opcije Makedonije Zoranu Popovskom.

Dva kandidata koji zadobiju najveće povjerenje građana u prvom krugu, ići će u drugi krug izbora, koji će biti održan 27. aprila.

Ono po čemu su ovi predsjednički izbori interesantni jeste činjenica da će drugi krug izbora biti održan istog dana kada i prijevremeni parlamentarni izbori. Zbog predizborne šutnje uoči predsjedničkih izbora, u Makedoniji je tokom naredna dva dana na snazi predizborna šutnja i za parlamentarne izbore.

Predsjednički mandat u Makedoniji traje pet godina, a predsjednički izbori koji će biti održani sutra biće peti po redu od 1991. godine kada je Makedonija proglasila nezavisnost.