{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Makedonci danas biraju predsjednika

T
13.4.2014. u 08:26
0
4
Makedonci danas biraju predsjednika
0
Makedonci danas biraju predsjednika
Foto: AFP
U Makedoniji se danas održava prvi krug predsjedničkih izbora, u trci su četiri kandidata od kojih se kao favorit navodi aktuelni predsednik Ðorđe Ivanov, a specifičnost izbora je u tome što se njihov drugi krug poklapa sa vanrednim parlamentarnim izborima.
Ivanov je kandidat vladajuće VMRO DPMNE za drugi mandat, u trci za predsjednika uime opozicionog Socijaldemokratskog saveza je Stevo Pendarovski, kandidat opozicione Demokratske partije Albanaca je Ilijaz Halimi, dok je izbor Građanske opcije Makedonije Zoran Popovski.

Dvojica kandidata koji osvoje najviše glasova idu u drugi krug koji se održava 27. aprila, za kada je predsjednik Sobranja Trajko Veljanoski raspisao prevremene parlamentarne izbore na kojima će učestvovati 14 stranaka i koalicija.

Inicijativu za raspisivanje prevremenih izbora podnijela je albanska partija DUI jer sa svojim sadašnjim koalicionim partnerom, strankom VMRO-DPMNE, nije mogla da se dogovori o kandidatu za predsjednika Makedonije.

Kampanju su obilježile priče o ekonomiji, socijali, obrazovanju, zdravstvu, infrastrukturi... a nezaobilazna tema i ovog puta su bile euroatlantske integracije Makedonije, odnosno spor o imenu sa Grčkom.

Ako se uzme u obzir to da je u predsjednikovim nadležnostima jedna od glavnih stvari vanjska politika, onda se može reći da je ova tema bila veoma važna u predizbornoj kampanji, navodi Radio Slobodna Evropa.

Aktuelni predsjednik kaže da se trudio i da će se i dalje truditi oko nalaženja rešenja u sporu sa Grčkom za koji podsjeća da ima okvir u Ujedinjenim nacijama, rezolucijama UN-a, privremenom sporazumu sa Grčkom, u presudi iz Haga... što znači, poručio je, da "ne prihvataju promjenu Ustava Republike Makedonije i promjenu ustavnog imena Republike Makedonije".

Predsjednički kandidat Pendarovski isiče da se može licitirati imenima i zagovara da se najprije izgradi stav zemlje sa najširim mogućim političkim konsenzusom, pa onda ode kod medijatora sa porukom da je to makedonska crvena linija.

Halimi predlaže sazivanje sastanka svih relevantnih političkih faktora u zemlji da bi se iznašlo prihvatljivo rešenje o imenu koje ne bi utjecalo negativno na identitet ne samo makedonskog naroda, nego i na druge nacionalnosti koje žive u Makedoniji, dok Popovski tvrdi da su "crvene linije o imenu i zadržavanju identiteta građana podvučene".

Predsjednički izbori su peti te vrste u Makedoniji od njenog osamostaljenja 1991. godine, a mandat šefa države traje pet godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: