|

Majstorović: BiH je manje spremna za posljedice klimatskih promjena nego što se misli

Majstorović: BiH je manje spremna za posljedice klimatskih promjena nego što se misli
5
Piše: E. G.
14.1.2015. u 12:34
25
komentara
5

dijeljenja
Majstorović: BiH je manje spremna za posljedice klimatskih promjena nego što se misli
Stručnjaci za klimatske promjene tvrde kako je BiH među najnespremnijim zemljama kada je riječ o spremnosti neke države da se nosi sa posljedicama klimatskih promjena. Kažu kako je BiH na pretposljednjem mjestu u Evropi, a iza nas nalazi se samo Moldavija. Željko Majstorović, meteorolog, kaže da je situacija još gora.
"Nismo mi pretposljednji i nije Moldavija iza nas, mi smo tu negdje u istom rangu sa Moldavijom", kaže Majstorović.

Evropa je uglavnom dobro pripremljena za nadolazeće probleme, a države kao što su Bosna i Hercegovina, Srbija, Ukrajina i Rumunija kaskaju za ostatkom Starog kontinenta.

"Meteorologija nema podršku na univerzitetima, mi nemamo fakultet na kojem se školuju meteorolozi, u tome je problem. U drugim zemljama, pored meteorologa koji su zaposleni u meteorološkim zavodima, ima i doktora nauka, onih koji se time bave u naučnim istraživanjima. Nama sada fali ljudi koji će se baviti time, jer nas čeka decembar 2015. godine kada će se održati konferencija u Parizu i tada će dokument koji se donese, umjesto Kjoto protokola koji još uvijek važi, biti mnogo snažniji i jači u smislu da će iza njega stajati i SAD i Kina, odnosno zemlje koje do sada nisu. Taj dokument će odrediti budućnost ekonomije u narednih 50 godina, a mi nemamo kapaciteta da se u to uključimo. Ako ništa, zemljama u razvoju se s tim u vezi obećava i 200 milijardi dolara, a mi nemamo kapaciteta za preuzeti obaveze. Nemamo kapacitete i ljude koji bi mogli napisati projekte i da bi mogli uzeti novac. U vezi sa Kjoto protokolom mi smo imali priliku uzeti novac za projekte, a u posljednjih 10 godina otkako smo ga potpisali, samo su dva projekta prošla u cijeloj zemlji. S druge strane Kina koja ga nije potpisala u istom intervalu je realizirala 5.200 projekata", kaže Majstorović.

Rezultati su pokazali da skandinavske zemlje i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju najveće šanse da uspješno zbrinu svoje građane, dok će subsaharska Afrika osjetiti najgore posljedice globalnog zagrijavanja.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...