Državna delegatkinja
251

Majkić: RS neće pristati na zahtjeve Evropske komisije, nije EU jedina dobrodošla u BiH

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je u razgovoru za Klix.ba kako nijedna politička stranke iz RS-a pa tako ni SNSD neće pristati na zahtjeve EU o ukidanju prava veta i prijenosu nadležnosti na državu BiH. Ona je poručila i da nije EU jedina dobrodošla u našu zemlju.

Vlasti u Bosni i Hercegovini će u narednom periodu morati ispuniti 14 ključnih prioriteta da bi se izdala preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Samo neki od zahtjeva su ukidanje prava veta prilikom glasanja, usvajanje odredbi koje će omogućiti državi preuzimanje nadležnosti nižih nivoa vlasti, sprovođenje izbora u skladu s evropskim standardima i rješavanje pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Zbog komplikovanog političkog sistema postavlja se pitanje da li bosanskohercegovačke vlasti uopće mogu udovoljiti zahtjevima Evropske unije. Podsjećanja radi, domaći političari ove zahtjeve moraju ispuniti ukoliko žele da se izda samo preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju.

Ovim povodom razgovarali smo s delegatkinjom u Domu naroda PSBiH i zamjenicom predsjedavajućeg Kluba delegata iz reda srpskog naroda u PSBiH Dušankom Majkić, a koja je također članica Predsjedništva SNSD-a, političke stranke koja će u naredne četiri godine biti dio vladajuće većine.

Majkić je rekla da je pozitivno mišljenje zapravo želja Evropske unije da pomogne Bosni i Hercegovine, ali da u našoj zemlji jednostavno postoje stvari u kojima nam niko ne može pomoći, odnosno stvari koje moramo uraditi sami.

"Iako smo s nestrpljenjem očekivali ovo mišljenje sada je već potpuno jasno da BiH nema razloga za radovanje. BiH je i dalje, prema izjavama predstavnika EU, veoma daleko od otvaranja poglavlja, a time i od članstva u EU. Mi imamo 14 taksativno navedenih uslova i među njima još mnogo preduslova. Ne vjerujem da postoji neko ko u ovom momentu može prognozirati kada će BiH postati članica EU", kazala je Majkić.

Ništa od ukidanja veta i prijenosa nadležnosti

Kako kaže, BiH je zemlja u kojoj trenutno ne funkcioniše nijedan od tri stuba vlasti (izvršna, zakonodavna i sudska) i zemlja koja nema razloga da se bilo čemu nada i nešto očekuje. Ona ističe da je međunarodna zajednica u određenim segmentima mogla pomoći našoj zemlji, ali da međunarodni subjekti ne mogu da predlažu i donose zakone.

"To moraju uraditi domaći akteri, a koji nemaju snage da naprave bilo kakav dogovor. Dakle, ili će se u BiH pokušati doći do dogovora ključnih političkih aktera iz dva entiteta i tri naroda s ciljem napretka zemlje ili BiH ne može opstati na ovakav način. U stanju u kakvom se sada nalazi, BiH nema šansu da opstane. I jedno i drugo zavisi od onih koje su građani izabrali na prošlim izborima. Kako će biti? Evo pred nama je, ali ništa ne govori u prilog da će se stvari brzo riješiti i da će se dobro riješiti", rekla je Majkić.

Što se tiče zahtjeva EU koji se odnose na prijenos nadležnosti na državu, ukidanje prava veta i međunarodne sudije, Majkić smo pitali da li uopće postoji mogućnost da se politički akteri dogovore o ovim pitanjima. Ona je odgovorila da u ovom momentu ne postoji nijedna stvar o kojoj se može postići dogovor.

"Ako se u zemlji ne može postići konsenzus ni o jednom značajnom pitanju, šta onda možemo očekivati od zemlje? Zašto maltretiramo bilo koga? Zemlja ne može opstati na takav način. Pravo veta zagarantovano je Ustavom BiH. Dok se ne promijeni Ustav BiH nema ukidanja prava veta i prijenosa nadležnosti s entiteta na državu. Najlakše je riješiti pitanje međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH i to smo davno trebali riješiti, ali nismo jer Bošnjaci smatraju da im ti glasovi uvijek idu u korist", kazala je Majkić.

Regionalna saradnja, Kina, Rusija i Turska

Na pitanje o time da li BiH ima budućnost u EU ili nam EU namjerno postavlja zahtjeve koje ne možemo ispuniti, Majkić je odgovorila da je BiH izabrala da ide u pravcu Evropske unije, a ne obrnuto. Kako kaže, za članstvo u tom društvu postoji karta koja košta i koju mora kupiti zemlja.

"Mi hoćemo u EU, a da ništa ne promijenimo. Nećemo da završimo s konstituisanjem vlasti i stalno pravimo šićar na jednoj ili na drugoj strani. Neće se to nikome dobro vratiti. Ova zemlja je iscrpljena i nema šanse da na ovakav način dugo živi. Ovdje se zapelo za NATO koji EU uopće ne spominje. Dakle, završimo poslove koje možemo", rekla je Majkić.

Majkić smo otvoreno pitali da li postoji ikakva mogućnost da SNSD pristane na zahtjeve EU o prijenosu nadležnosti na državu i ukidanju prava veta, a ona nam je odgovorila: "Ja znam da vi taj odgovor znate. Ne može niko da traži ono što Ustav BiH precizno definiše. Neko bi mora da kaže kako nema više Aneksa IV. Ne možemo se mi o tome dogovoriti. Nikada SNSD, a ne samo SNSD već nijedna politička stranka iz RS-a neće na to pristati".

Državna delegatkinja u kontekstu priče o nemogućnosti dogovora dotakla se i NATO integracija BiH, odnosno predaje Prvog godišnjeg nacionalnog programa (ANP). Ona podsjeća da se u zadnje vrijeme spominje da "Željko Komšić ili neko iz SDA odnose ANP u Brisel".

"Pa i da odnesu, ko će izvršavati to? Jedno je napraviti ANP, a druga stvar je izvršavati ga. Ako ga neko jednostrano usvoji i odnose postavlja se pitanje kakav je to napredak ako se već ne može realizovati. Zbog toga se moramo dogovarati", kazala je Majkić.

S obzirom na to je već jasno kako političke stranke nemaju kapacitete da ispune zahtjeve EU, Majkić smo pitali i da li Bosna i Hercegovina mora raditi na alternativi te da li su te alternative regionalna saradnja, Rusija, Kina i Turska. Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn jučer se posebno osvrnuo na poslovanje Kine na Balkanu.

"Svaka država koja razmišlja o sebi razmišljati će o tome šta je najbolje za nju. To je stvar odluke. Ako kineski investitori daju najbolje uslove, najveće investicije, spremni su da pomognu, ne prave razliku i ne traže političke uslove, onda su oni dobrodošli. Nije EU jedina dobrodošla ovdje. Mi smo do sada vidjeli da su zemlje iz EU, koje su poslovale u BiH, dobro naplatile sve svoje usluge. Često su njihovi konsultanti odnosili mnogo više nego što je bila pomoć BiH i to u mnogim oblastima. To nije korektno prema siromašnoj zemlji", rekla je Majkić.

Zaključila je riječima da je u BiH dobrodošao svako ko će poboljšati život svih stanovnika BiH te bh. vlasti i vlasti regiona niko ne sprječava da razvijaju izvanrednu dobrosusjedsku saradnju.

"Mi jedni drugima možemo mnogo više pomoći nego što su namjere drugih koji nam pokazuju, a na drugoj strani čine sve da na tom putu zastanemo", rekla je Majkić.