O tekstu budžeta
16

Majkić: Možda će se Dodik ljutiti, ali niko ne može Parlamentu umanjivati sredstva

I. Č.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajuća Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za usaglašavanje budžeta za 2020. godinu Dušanka Majkić izjavila je nakon današnje sjednice održane u Sarajevu da su stvorene pretpostavke da se usvoji budžet i omogući održavanje lokalnih izbora.
Majkić je insistirala da se usvoji budžet u formi u kojoj ga je Vijeće ministara BiH dostavilo Predsjedništvu BiH, napomenuvši da su sve intervencije nezakonite, bez obzira na to da li ih donosili lideri političkih stranaka.

"Ne može ni Predsjedništvo, ni Vijeće ministara, ni Ministarstvo finansija da umanjuje budžetska sredstva Parlamentarnoj skupštini... Ne može, to nije stvar na koju može utjecati Predsjedništvo. To je nedostatak poštovanja prema Parlamentarnoj skupštini BiH. Niko nikog ne poštuje u ovoj zemlji. Da smo prihvatili da se to izbaci, svaki put bi bila najezda na Parlamentarnu skupštinu BiH", istakla je Majkić.

Prema njenim riječima, Predsjedništvo BiH nije imalo zakonski osnov da umanji sredstva namijenjena Parlamentarnoj skupštini BiH u iznosu od 754.000 KM.

Njen stranački šef i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik glasao je za to da se umanje sredstva Parlamentarnoj skupštini BiH, a Majkić je na tu konstataciju odgovorila: "Pa neka je!"

"Hoćemo li mi konačno gledati šta kaže zakon ili šta kažu stranački lideri", zapitala se Majkić, dodavši da će se Milorad Dodik "možda ljutiti na nju".

Ublažila je svoju konstataciju kazavši da je Dodik "autoritet i kada griješi".