Reakcija
803

Majkić: BiH će ostati tamni vilajet koji ne treba Evropskoj uniji

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ocijenila je u izjavi za Klix.ba kako BiH mora prvo riješiti unutrašnja pitanja ukoliko želi da napreduje na putu ka Evropskoj uniji.

Majkić je rekla da je u Strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan svaka zemlja pozicionirana u skladu sa onim šta je napravila.

"BiH mora riješiti zadaće koje su joj kod kuće propisane i ključne dogovore tri naroda. Bez tog političkog dogovora nema nikakvog napretka. Nijedna zemlja ne može napredovati, a posebno na ekonomskom planu ako ima neriješene međunacionalne odnose", kazala je Majkić.

Ona je poručila da bez sjedanja za stol ključnih političkih aktera BiH će ostati tamni vilajet koji neće nikome trebati, a posebno ne Evropskoj uniji.

Što se tiče rada Vijeća ministara BiH, ona je kazala da ovaj organ izvršne vlasti nema većinu i da ne smije staviti "na tapetu" nijednu od važnijih tema zbog nepostojanja dogovora.

"Ono što se dogovori je na tešku muku jer mnogo toga uopće nije nadležnost BiH. Tu dolazi do dodatnih problema s kojima se susrećemo. Dakle, nema spremnosti da BiH napravi bilo koji ozbiljniji iskorak. Nijedno pitanje nije rješeno za sve ove godine i ne očekujem da će se riješiti ni u skorije vrijeme", rekla je Majkić.

Podsjetila je da je 2018. godina izborna godina i da se bezbroj puta pokazalo kako se država u toku izborne godine samo podređuje izborima.

"Parlamenti će uskoro prestati da rade i neće moći nijedna stvar da se dogovori. Svi će izigravati ono što nisu i tako se pokušavati prodati građanima. Mislim da su građani dovoljno iskusni i da će pokazati kako raspoznaju ko je gdje i ko je kakav", zaključila je Majkić.