Reditelj Ahmed Imamović
0

"Majke Srebrenice zaslužuju Nobelovu nagradu"

FENA
Ahmed Imamović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ahmed Imamović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Igrani film "Belvedere", reditelja Ahmeda Imamovića prikazan je sinoć u Kulturnom centru Srebrenica. Veliki broj posjetilaca prisustvovao je projekciji ovog filma koji govori o genocidu u Srebrenici.

Zbog toga što se film o genocidu u Srebrenici prikazivao u gradu u kojem se genocid i dogodio, Ahmed Imamović je bio posebno uzbuđen.

"Postoji ta pozitivna trema. Uzbuđenje, žalost, ljudska žalost pomiješana sa autorskom radošću. Ako me išta oplemenilo u posljednjih 40 godina života, to je ova godina u kojoj sam na filmu 'Belvedere' radio sa majkama Srebrenice, koje su prošle jednu strašnu tragediju i 15 godina tragaju za istinom. Istovremeno, u njima postoji samo ljubav, ne postoji mržnja. Ako je iko zaslužio Nobelovu nagradu za mir, onda su to majke Srebrenice", izjavio je Imamović.

"Film govori o našoj patnji, o traganju za istinom, o potrazi za našim nestalim. Ovaj film nije važan zbog nas starijih, važan je za naše potomke da izvuku pouku iz prošlosti i da ne zaborave da se ovdje bio genocid", izjavila je Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa".