Skup u Tuzli
357

Majke Srebrenice: Svako negiranje genocida ponovo otvara našu ranu

Piše: A. K.
Detalj s mirnog protesta majki Srebrenice u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj s mirnog protesta majki Srebrenice u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Negiranje genocida počinjenog u Bosni i Hercegovini i dalje je prisutno na prostoru regije, a majke Srebrenice na ovu pojavu ne mogu biti imune. S današnjeg mirnog protestnog skupa u Tuzli su poručile da svako negiranje genocida ponovo otvara njihovu bolnu ranu.

Srebreničanke su sa današnjeg skupa upozorile da se proces lociranja masovnih grobnica i pronalazak te identifikacija posmrtnih ostataka izuzetno sporo odvija. Pored toga svi zločinci nisu izvedeni pred lice pravde, a posljednjih dana se svjedoči ponovnom negiranju genocida koji je u Srebrenici počinjen krvavog jula 1995. godine.

"Mi gubimo nadu da će kosti naših najmilijih biti pronađeni, ali i dalje smo istrajni u našoj borbi. Kako vrijeme odmiče sve češće nam govore da nema informacija o masovnim grobnicama, a nakon što je DNK laboratorija iz BiH preseljena u Hag niko nije identifikovan", rekla je predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić.

Hajra Ćatić (Foto: A. K./Klix.ba)
Hajra Ćatić (Foto: A. K./Klix.ba)

Pripreme za julsku kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru u Potočarima su u toku, a kako godine prolaze sve je manji broj posmrtnih ostataka Srebreničana koji pronalaze svoj smiraj.

Srebreničanke trenutno tragaju za skoro 1.300 najmilijih, a među njima su i Hajrin sin Nino, uz još dva muška člana šire porodice.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Mnoge majke žive nisu dočekale pronalazak kostiju najmilijih. Jedna od njih je i Đulsa Suljić, majka Nure Begović koja je preminula 2009. godine, a deceniju kasnije pronađene su kosti njenog sina Adila. Njih će u kabur ovog 11. jula spustiti sestra Nura Begović.

"On je iz Srebrenice preko šume krenuo prema Tuzli, ali je ni kriv, ni dužan ubijen na Koštan brdu kod Kravica. Nakon 24 godine sam pronašla njegovih nekoliko kostiju, to je veoma bolno. Odlučila sam da ga pokopam i da konačno pronađe svoj smiraj", rekla nam je Begović.

Nura Begović (Foto: A. K./Klix.ba)
Nura Begović (Foto: A. K./Klix.ba)

Za sporadičan proces pronalaska i identifikacije posmrtnih ostataka Begović krivi politiku.

"Kako se koja problematika u politici zatalasa tako se stopira rad institucija koje bi trebale riješiti ovaj naš problem koji traje već 24 godine", dodaje Begović.

Govoreći o negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca koje je i dalje prisutno u Bosni i Hercegovini, a posebno na prostoru regije, Begović kaže da svaki ovakav čin iznova otvara njihovu bolnu ranu.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

"Sve ovo je za nas veoma bolno i teško. Ne želimo da nas bilo ko vrijeđa i minimizira zločin. Za preživjele žrtve genocida to je dodatna uvreda, a ako ne mogu da nam pomognu neka nas ne vrijeđaju. Mi znamo da imamo institucije na nivou BiH koje trebaju zadovoljiti ljudska prava žrtava te da nam pronađu naše najmilije", navela je Begović.

Članicama Udruženja "Žene Srebrenice" u Tuzli su danas podršku dale u aktivistikinje iz Kalesije i Lukavca te učenici Srednje medicinske škole u Tuzli.