|

Majke Srebrenice: Nadamo se da će i ostale zločince stići ista kazna

Majke Srebrenice: Nadamo se da će i ostale zločince stići ista kazna
0
A
Anadolija
12.12.2012. u 16:45
8
komentara
0

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
Izricanje doživotne kazne zatvora glavnom ratnom obavještajcu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru, ekipa agencije Anadolija pratila je sa preživjelim članovima porodica žrtava genocida okupljenim u udruženju "Majke enklava Srebrenica i Žepa“.
Majke Srebrenice zadovoljne su kaznom doživotne robije koju su haške sudije izrekle pomoćniku ratnog komandanta vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja.

Posebno im znači što je Tolimir osuđen za genocid.

"Nadamo se da će i druge zločince stići ista kazna, a posebno Karadžića i Mladića. Jedino se bojimo da će njih dvojica umrijeti prije nego što ih Haški sud proglasi krivim i osudi za ubistva naših najmilijih“, kazala je Sabaheta Fejzić koja je u genocidu u Srebrenici jula 1995. izgubila muža i maloljetnog sina.
Haški tribunal (ICTY) osudio je danas na doživotnu kaznu zatvora generala Zdravka Tolimira. Sudsko vijeće kojim je predsjedavao njemački sudija Christoph Flügge proglasilo je Tomilira krivim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi.

Tolimir je, rekao je sudija Flügge, do kraja bio upoznat s gnusnim kriminalnim radnjama i "dijelio je namjeru da tome doprinese". Također, dijelio je namjeru drugih učesnika zločinačkog pothvata.

Tolimir je prije izricanja presude rekao da želi da "ovo suđenje završi u skladu s Božijom voljom". On je ranije tražio da bude oslobođen, jer nema dokaza. Prije izricanja kazne, tri puta se prekrstio.

Sud je utvrdio da je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu kod vodstva bosanskih Srba vladala politika o uklanjanju bošnjačkog stanovništva iz istočne Bosne i drugih područja.

Direktiva koju je potpisao Radovan Karadžić u martu 1995. godine, kako je konstatirano, bila je uvod u realizaciju plana Vojske Republike Srpske o trajnom uklanjanju bošnjačkog vojno sposobnog i civilnog stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

"Vladala je politika o uklanjanju bošnjačkog stanovništva iz istočne Bosne", konstatiralo je Sudsko vijeće.

Današnjom presudom Sudsko vijeće Haškog tribinala prihvatilo je zahtjev Haškog tužiteljstva koje je i tražilo da Tolimir do smrti ostane iza rešetaka, jer je, kako je konstatirano, proveo zapovijed predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i generala Mladića da svi vojno sposobni Bošnjaci iz Srebrenice budu ubijeni.

S druge strane, Tolimir je tvrdio da takve zapovijedi nikad nije bilo.
Tužiteljstvo je tvrdilo da je Tolimir, zajedno s Ratkom Mladićem, te drugim zapovjednicima u vojsci bosanskih Srba bio sudionik "udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio trajno uklanjanje Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe", kao i za udruženi zločinački pothvat s ciljem ubijanja vojno sposobnih Srebreničana bošnjačke nacionalnosti.

Tolimir je, također, terećen za ciljana ubistva u Žepi, među njima i ono komandanta odbrane Žepe Avde Palića, te članova Ratnog predsjedništva Žepe Mehmeda Hajrića i Amira Imamovića. Ta ubistva su bila predvidljiva posljedica udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je učestvovao Tolimir.

Prema optužnici, snage bosanskih Srba su u julu 1995. godine ubile oko sedam hiljada bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice, a taj je zločin isplanirala i ostvarila sigurnosno-obavještajna uprava glavnog štaba Vojske Republike Srpske na čijem je čelu bio general Tolimir.

On je nadzirao obavještajnog pukovnika Ljubišu Bearu, koji je u Haagu, također, osuđen na doživotnu robiju, te zloglasni 10. diverzantski odred.

Zdravko Tolimir je uhapšen u maju 2007. godine. Tada je bio treći najtraženiji haški optuženik, odmah poslije Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Za zločin u Srebrenici do sada je u Haškom tribunalu i na Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu doneseno više pravomoćnih presuda.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...