Zbog oslobađanja Perišića
16

Majke Srebrenice i Žepe traže ostavku Theodora Merona

FENA
Foto: Darko Zabuš/Arhiv/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Arhiv/Klix.ba
Članice Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa uputile su danas otvoreno pismo predsjedniku Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) Theodoru Meronu u kojem mu sugeriraju da podnese ostavku zbog oslobađanja bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića.

Iz Udruženja su kazali Feni da su ogorčeni i razočarani susretom što su za imali sa Meronom samo nekoliko sati prije izricanja presude u Hagu, te zaključcima Žalbenog vijeća koje je ukinulo prvostepenu presudu Perišiću od 27 godina zatvora i pustilo ga na slobodu. Žalbenim vijećem je predsjedavao Meron.

"Kao žrtve, nezadovoljni smo njegovim sudjelovanjem u donošenju presude i reagirale smo na svoj način, ovim pismom. Naši daljnji potezi u vezi s tim ovisit će od toga da li ćemo dobiti odgovor i kakav će on biti", kazala je Zumra Šehomerović, članica Udruženja.

Precizirala je da Majke Srebrenice i Žepe smatraju licemjerstvom činjenicu da ih je predsjednik Haškog suda primio u svom kabinetu samo nekoliko sati prije oslobađanja Perišića.

"Očekivali smo mnogo više od njega i smatrali smo da nas razumije. Puno puta smo mu otvarali naša srca, bili smo otvoreni u svim razgovorima sa njim. Nažalost, Meron se licemjerno odnosio prema nama, žrtvama, mada je i sam bio žrtva u Drugom svjetskom ratu", kazala je ona.