{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Majke Srebrenice i Žepe traže ostavku Theodora Merona

F
5.3.2013. u 14:16
16
0
Majke Srebrenice i Žepe traže ostavku Theodora Merona
16
Majke Srebrenice i Žepe traže ostavku Theodora Merona
Foto: Darko Zabuš/Arhiv/Klix.ba
Članice Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa uputile su danas otvoreno pismo predsjedniku Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) Theodoru Meronu u kojem mu sugeriraju da podnese ostavku zbog oslobađanja bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića.
Iz Udruženja su kazali Feni da su ogorčeni i razočarani susretom što su za imali sa Meronom samo nekoliko sati prije izricanja presude u Hagu, te zaključcima Žalbenog vijeća koje je ukinulo prvostepenu presudu Perišiću od 27 godina zatvora i pustilo ga na slobodu. Žalbenim vijećem je predsjedavao Meron.

"Kao žrtve, nezadovoljni smo njegovim sudjelovanjem u donošenju presude i reagirale smo na svoj način, ovim pismom. Naši daljnji potezi u vezi s tim ovisit će od toga da li ćemo dobiti odgovor i kakav će on biti", kazala je Zumra Šehomerović, članica Udruženja.

Precizirala je da Majke Srebrenice i Žepe smatraju licemjerstvom činjenicu da ih je predsjednik Haškog suda primio u svom kabinetu samo nekoliko sati prije oslobađanja Perišića.

"Očekivali smo mnogo više od njega i smatrali smo da nas razumije. Puno puta smo mu otvarali naša srca, bili smo otvoreni u svim razgovorima sa njim. Nažalost, Meron se licemjerno odnosio prema nama, žrtvama, mada je i sam bio žrtva u Drugom svjetskom ratu", kazala je ona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: