Dobre vijesti
89

Majka i beba rođena u karantinu u bolnici u Bijeljini negativne na koronavirus, uskoro idu kući

A. B.
Bolnica Sveti Vračevi (Foto: Bijeljina.online)
Bolnica Sveti Vračevi (Foto: Bijeljina.online)
Nalaz majke i bebe koja je rođena u karantinu u bolnici Sveti vračevi u Bijeljini je negativan, obje su u dobrom stanju i bit će puštene kući, potvrđeno je na konferenciji Kriznog štaba.

Iz Kriznog štaba su naveli i to da je epidemiološka situacija u Bijeljini stabilna i da su zaražene tri osobe, a 31 je u kućnom karantinu.

"Apelujemo da budete iskreni, samosvjesni i odgovorni u ovakvoj situaciji, a i moramo istaći da će bolnica u Bijeljini dobiti pet monitora za intenzivnu njegu, a pronašli smo i firmu za 3D printanje i tako ćemo osigurati vizire za zaštitu naših ljekara", istakli su u Kriznom štabu.

U Bijeljini bi od sutra trebao biti u funkciji karantin u Domu učenika u kojem će biti smještene sve osobe koje su pozitivne na koronavirus, ali imaju lakšu kliničku sliku. Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je naveo da je već urađena dezinfekcija objekta i da je planirano da u njemu bude stotinu kreveta i monitori za praćenje zdravstvenih stanja. Također, bit će obezbijeđena i hrana, a i osoblje i pacijenti će biti pod medicinskim nadzorom.

"Za ovu svrhu ćemo iskoristiti oko 49.100 KM iz fonda Crvenog krsta u koji su naši privrednici uplatili sredstva. Suština je da se zaraženi pacijenti sa lakšom kliničkom slikom ne miješaju sa težim, a i ne vraćaju kućama. Osobe sa lošim zdravstvenim stanjem bit će u karantinu u bolnici", dodao je Mićić.

U fondu Crvenog krsta je prikupljeno oko milion KM i taj novac će se iskoristiti za svu medicinsku opremu.

"Nabavit ćemo oko 10 respiratora, monitore za intenzivne njege i sva potrebna zdravstvena oprema za bolnice i domove zdravlja", naveo je gradonačelnik Bijeljine.

Na kraju su naveli podatak da je 1.200 osoba u kućnoj izolaciji i da je svi građani poštuju.