Peta godišnjica smrti
5

Majka Ana: Za mene je vrijeme stalo kada je moj Denis ubijen

Piše: N. Jamaković
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Da si danas živ, zajedno bismo slavili treću godišnjicu mature, jedna majka bi lakše disala i lakše bi se živjelo, da si danas živ imao bi 21 godinu, jedan mjesec i 14 dana...". Ovim je riječima počeo danas komemorativni skup u Katoličkom školskom centru u Sarajevu u povodu pete godišnjice smrti mučki ubijenog učenika ovog centra Denisa Mrnjavca.

Svoje radove u povodu obilježavanja godišnjice Denisove smrti pročitale su njegove nekadašnje kolege iz razreda i sadašnji učenici Centra. Skupu su prisustvovali Denisova majka Ana Mrnjavac, rodbina, prijatelji, učenici KŠC-a... Majka Ana novinarima je kazala kako je vrijeme za nju stalo prije pet godina, kada je ubijen njen sin, te da i danas ne vjeruje da se to desilo. "Još uvijek ne mogu da vjerujem da je moj Denis ubijen na tako strašan način, da postoje takva djeca koja su spremna nekome oduzeti život bez razloga, kao i da postoje takvi roditelji koji zanemare odgoj svoje djece", kazala je Ana Mrnjavac.

Prijatelji nisu zaboravili

Međutim, dodala je kako joj daje snagu i motiv za život to što Denisa nisu zaboravili njegovi prijatelji i generacija, koji svake godine u velikom broju dođu na obilježavanje godišnjice smrti. "Denis je živ kroz sjećanje svojih prijatelja i, naravno, nas najbližih srodnika, koji ga nosimo u srcu. Živ je i kroz rad fondacije koja nosi njegovo ime i posredstvom koje pomoć dobiju oni kojima je ona zaista potrebna", kazala je Denisova majka Ana Mrnjavac.

Prisutnima se kratko obratio ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Damir Marjanović, koji je zamolio da se njegovo obraćanje shvati kao obraćanje roditelja, a ne ministra. "Ja imam sina koji otprilike ima godina koliko je imao Denis kada je ubijen. Ne želim sa ovoga mjesta stoga ni slati poruke medijima, ni bilo kome drugome, već mladosti koja je došla na ovaj skup. Život donosi ponekad i teške trenutke koje moramo preživjeti. Ne smijemo zaboraviti ono što se dogodilo Denisu, a iz toga tužnog događaja moramo izvući pouke", rekao je Marjanović.

Svi ste vi Denis...

Direktor KŠC-a Ivan Mršo je istakao kako Centar i ljudi okupljeni oko Fondacije Denis Mrnjavac čine sve da drugi Denisi dosanjaju svoje snove, ako već to nije mogao Mrnjavac. "Učenici ove škole i djeca ovoga grada su Denis. Ne daj Bože da se ikome od vas bilo šta ružno desi. Denis je možda svojom smrću zaštitio nekoga od nas. Na nama je da činimo sve da se Denisova sudbina ne ponovi drugoj djeci te da omogućimo da druga djeca dosanjaju svoje snove", rekao je Mršo.

On je pozvao sve da dođu u srijedu u 11 sati na tramvajsku stanicu kod Tehničke škole, gdje će biti položeno cvijeće i zapaljene svijeće u znak sjećanja na Denisa Mrnjavca, a potom će biti upriličena i posjeta grobnom mjestu na mjesnom groblju u Lepenici kod Sarajeva, dok će sveta misa zadušnica biti održana u crkvi u Lepenici u 17 sati.

Denisa su na najbrutalniji način u tramvaju ubili njegovi vršnjaci Nermin Sikirić, Ademir Lelović i Berin Talić. Sikirić i Talić su dobili po deset godina, a Lelović 15 godina zatvora.