Tišina, cvijeće i svijeće
58

Denisu Mrnjavcu je oduzeto pravo da odsanja svoje snove

Piše: M. Beker
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prije pet godina nasilno je ugašen život šesnaestogodišnjeg dječaka anđeoskog lica Denisa Mrnjavca. Njegova majka Ana, rodbina, školske kolege i nastavnici danas su položili cvijeće i zapalili svijeće na tramvajskoj stanici kod Srednje tehničke škole gdje je ovaj mladi život prekinut 6. februara 2008. godine.

Danas niko nije govorio i svi pogledi bili su upućeni ka slici na kojoj se Denis osmjehuje. Majka Ana drhtavom rukom je prelazila preko nje.

"Mnogo štošta se na ovim prostorima obećalo da će napraviti, ali manje - više sve je ostalo mrtvo slovo na papiru. Ali vjerujem da će se kretati nabolje. Svako jutro kada prolazim glavnom ulicom vidim policajce na tramvajskim stanicama i to je dobro. Mislim da ima efekta na potencijalne delinkvente jer su prije hodali slobodno, harali gradom i nisu se plašili, a sada znaju da su pod lupom i ne mogu se ponašati kako hoće", rekla je Ana Mrnjavac kojoj su nakon ubistva njenog sina Denisa vlasti obećale veću sigurnost u Sarajevu.

Denis Mrnjavac je brutalno pretučen i zboden nožem 6. februara 2008. godine kada se vraćao iz škole kući. Ovaj zločin počinili su Ademir Lelović, Berin Talić i Nermin Sikirić koji služe zatvorske kazne. Denisovo ubistvo izazvalo je val protesta u kojima su građani tražili od vlasti Grada Sarajeva da povećaju sigurnost na ulicama grada, što je tada i obećano. Danas se vide mali pomaci, a Denisova majka se nada da će se sve pozitivno riješiti.

"Željela bih da se ova Denisova žrtva i ovo što se njemu desilo ne ponovi nikada nikome i da bude usmjereno u korist buduće djece i budućih Denisa ovoga grada. Jer sva djeca imaju pravo da odsanjaju svoje snove, Denisu je to pravo oduzeto", rekla je Ana.

Danas će biti upriličena i posjeta grobnom mjestu Denisa Mrnjavca na mjesnom groblju u Lepenici kod Sarajeva, dok će sveta misa zadušnica biti održana u crkvi u Lepenici u 17 sati.