Borbe unutar stranke
167

Maja Gasal-Vražalica se neće kandidovati na predstojećim izborima: DF je jedan čovjek

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Maja Gasal-Vražalica neće biti na listi Demokratske fronte (DF) na predstojećim Općim izborima, a za Interview je potvrdila da je odluka njena i da je donesena nakon mnogo neprospavanih noći.

"Donijela sam odluku da ne želim biti ni na jednoj listi u Demokratskoj fronti, a naravno da bih izbjegla špekulacije dužna sam reći da nisam ni na listi neke druge političke partije. Razloga je mnogo. Prije svega ja sam mnogo očekivala od ovih izbora. Mislim da nam je sve išlo na ruku, od loših poteza skoro svih vlada na svim nivoima vlasti do nacionalista koji iz dana u dan skidaju posljednje djeliće maske i više je nego svima jasno da su unutarstranački jako poljuljani i sad je trenutak da ih stranke sa građanskom orijentacijom definitivno pošalju u zaborav, a imamo osobe koje bi se mogle i umjele uhvatiti ukoštac sa svim navedenim. Da bi se do toga došlo, ja sam nekako gajila nadu da ćemo mi biti ti koji će stvoriti taj kontra-blok i na bazi zajedničke predizborne i postizborne platforme ponuditi ljudima nadu da imaju opciju i da nam daju podršku; da ćemo kroz naše dijelove animirati ne samo naše baze i tradicionalne birače, već i apstinente. Nažalost, to se nije desilo i na izbore idemo razjedinjeni i posvađani. Jedni ujedinjeni sa nespojivim opcijama, a drugima pala knjiga na dva slova", kazala je Gasal-Vražalica.

Navela je da je drugi dio njene odluke baziran na unutarstranačkom modelu na kojem počiva većina stranaka u Bosni i Hercegovini.

"Ljudi koji su aktivni u političkim strankama, sigurna sam, znaju o čemu pričam. Najveće i najteže borbe se vode u matičnoj stranci, ne u skupštinama i ta borba uzima mnogo energije, a bazirana je na ličnim sujetama, animozitetima, špekulacijama i jednim općim neradom. Da se energija koju troše na diskreditiranje pojedinih partijskih kolegica i kolega usmjeri na bavljenje politikom, uvjerena sam da bi se rezultati vidjeli za manje od godinu dana. Rezultate bi osjetile/i građanke i građani, narodi, priroda, životinje, a i prevozna sredstva", istakla je Gasal-Vražalica.

Na pitanje da li je razgovarala sa ljudima u rukovodstvu stranke, Gasal-Vražalica kaže da je ključno pitanje ko je "rukovodstvo".

"Ima DF naravno organe stranke, ali se odluke donose tamo negdje, pa čak i kad se na samom Predsjedništvu izglasa nešto, iz saopćenja saznate da se to ipak promijenjeno i to bez obrazloženja. Rukovodstvo čini jedan čovjek, to je predsjednik stranke, i jedno četiri muškarca oko njega, a zaluta maksimalno jedna žena, koja se uklapa u model, naravno. Demokratski nema šta. Zbog nepostojanja sistema mjerljivih kriterija za sve u stranci treba vam podrška samo jednog čovjeka, a kad imate taj glas većina će bez pitanja podržati. Forma je zadovoljena, sve se to provede kroz organe, ali su i sami organi smišljeno popunjeni i većinom prijateljski kadrovirani. Nakon obznanjivanja, na posljednjem predsjedništvu stranke, da ne želim ni na jednku listu i da dajem ostavku u predsjedništvu, niko me nije kontaktirao. Vjerovatno su mnoge/i odahnule/i i proslavile/i, no nije poenta u njima. Ja se kao čovjek, kao homo sapiens, ne snalazim u ovakvom rukovodstvu stranke i onda je bolje da svoju energiju usmjerim negdje drugo, a u konačnici ja kao mala karika, vječita manjina, ne mogu apsolutno ništa promijeniti, osim da produžim trajanje sjednice predsjedništva", rekla je Gasal-Vražalica za Interview.ba.

Podsjećamo, na Općim izborima 2014. godine DF je osvojio četiri direktna mandata i jedan kompenzacijski, pa su u parlamentarnim klupama sjedili Željko Komšić, Hanka Vajzović, Damir Bećirović i Mensura Beganović. Maja Gasal-Vražalica izabrana je preko kompenzacijske liste.