Sud u Sarajevu
57

Mahmutović i Halilagić u predmetu "Tower" osuđeni na po četiri godine zatvora

S. H.
Mahmutović i Halilagić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Mahmutović i Halilagić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Općinski sud u Sarajevu danas je izrekao prvostepenu presudu u predmetu "Tower", koja se odnosi na slučaj gradnje objekta Sarajevo Tower.

Prvooptuženi Sedin Halilagić i drugooptuženi Elvedin Mahmutović su proglašeni krivim i osuđeni na po četiri godine zatvora.

Deatlj sa današnjeg izricanja presude (Foto: T. S./Klix.ba)
Deatlj sa današnjeg izricanja presude (Foto: T. S./Klix.ba)

Halilagiću i Mahmutoviću je također izrečena sigurnosna mjera oduzimanja funkcije na izgradnji objekta, odnosno funkcije direktora i to četiri godine nakon pravosnažnosti presude. Od Halilagića je oduzet i novac, i to više od 30.600 eura te dva mobilna telefona. Obojica su optuženi za primanje dara. Osuđeni danas nisu prisustvovali izricanju presude. suđenima je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Podsjećamo, odbrana je u ovom predmetu sve vrijeme tvrdila da je slučaj montiran te da je riječ o vraćanju duga, a ne preuzimanju mita.

Sarajevo Tower (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sarajevo Tower (Foto: I. Š./Klix.ba)

Prema navodima iz optužnice, Sedin Halilagić i Elvedin Mahmutović terete se da su od kraja maja 2019. do 10. jula 2019. godine, kao odgovorne osobe firme Smart Invest, koja je bila angažirana na izgradnji stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Tower, od podizvođača radova više puta tražili novac u iznosu od 200.000 KM, kako bi mu priznali izvršene građevinske radove, pritom ga uslovljavajući prijetnjom aktivacije bankarske garancije date za ovaj posao", potvrđeno je u Tužilaštvu KS.

Dio prethodno označenog novca, u iznosu od oko 60 hiljada maraka, oštećeni je predao optuženima koji su prilikom preuzimanja i lišeni slobode. Oštećeni Elvedin Pinjić, menadžer firme Europrofil, tvrdi da je od njega za angažovanje kao podizvođača radova na Sarajevo Toweru, tražena uplata 200 hiljada KM, a da je iznos od 60.000 trebalo da bude "prva rata".

Zbog cijelog slučaja je bila i usporena gradnja objekta Sarajevo Tower, a kupci stanova su najviše ispaštali, kao i podizvođači koji nisu mogli završiti posao.