BiH
5

Maglaj: Poplavljene kuće u naseljima Jablanica i Ploča, vodostaj rijeke normalizovan

Klix.ba
Nakon jučerašnjih obilnih padavina koje su pogodile područje Maglaja došlo je do izlijevanja rijeke Jablanice, koja je poplavila nekoliko domaćinstava i uništila poljoprivredna dobra.

"S obzirom na to da se velika količina vode izlila u kratkom vremenskom roku, došlo je do podizanja nivoa i izlijevanja u mjestu Jablanica i Ploča i nanijela štetu koja će se utvrditi naknado. Kuće su poplavljene, a uništeni su i neki mostovi. Ovo nije prvi put da Jablanička rijeka uzrokuje ove poplave. Problem bude sa vodom za piće, jer dođe do zamućivanja vode. Ovo se što prije mora riješiti, kako se ne bi ponavljalo“, rekao je za Klix.ba pomoćnik načelnika općine Maglaj Anto Maglica.

Vatrogasci iz Maglaja su u utorak navečer oko 19 sati po pozivu iz Policijske stanice Maglaj izašli na teren i izvršili obilazak poplavljenog područja Mjesne zajednice Jablanica i Bijela Ploča, ali rijeka se brzo povukla u svoje korito te nije bilo potrebe za većim intervencijama.

Nivo rijeka u Zeničko-dobojskom kantonu danas je normalizovan, saopćeno je iz Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona,

Prema posljednjim informacijama, snabdijevanje električnom energijom i vodom u Kantonu je uredno.

I u nekoliko bratunačkih sela je, usljed jakog olujnog nevremena s kišom, poplavljeno najmanje stotinu domaćinstava, a pričinjena je i velika šteta poljoprivredi.

Vodostaj Glogovske i Kravičke riječice za nekoliko minuta porastao je za gotovo dva metra, pa su se izlile iz korita i poplavile polja i objekte.

Iako je bujica prošla, voda se zadržala u mnogim dvorištima i pojedninim objektima. U posljednjih sedam dana nevrijeme s jakom kišom više puta je pogodilo općinu Bratunac i pričinilo štete na poljoprivrednim usjevima i voćnjacima.