BiH
614

UŽIVO / Poplave širom BiH, mnogi putni pravci blokirani, građani napuštaju domove

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Tuzla (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Besana je bila protekla noć za brojne građane širom BiH u područjima pogođenim poplavom, a slijedi još jedna noć puna zebnje i straha. Kiša i dalje ne prestaje padati, brojni stambeni i poslovni objekti su poplavljeni kao i poljoprivredne površine. Teka situacija je u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo. Maglaj je odsječen od svijeta. Na terenu su i pripadnici Oružanih snaga BiH, a angažirani su i helikopteri.

Služba civilne zaštite Kantona Sarajevo je tokom noći dobila veliki broj zahtjeva za evakuaciju građana iz poplavljenih područja.

Kanton Sarajevo

Nivo vode koji je prekrio ulicu Bojnička u mjestu Doglodi na Ilidži je povećan tokom noći, a za mještane ovog naselja prethodna noć je bila besana.

Najteža situacija u Kantonu Sarajevo je u naselju Osjek na Ildiži gdje je poplavljeno više od 100 kuća. Stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta proglašeno je na području općine Vogošća.

Kako su za Klix.ba potvrdili u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, vodostaj Miljacke stagnira dok je vodostaj rijeke Bosne polako porastao zbog čega je u nekim gradovima, kao što je Doboj, proglašena vanredna odbrana od poplava.

Usljed porasta vodostaja rijeke Miljacke došlo je do obrušavanja dijela kamenog zida korita kod mosta Ćumurija. Tramvajski saobraćaj od Skenderije do Baščaršije je obustavljen.

Vodostaj Željeznice i Rijeke Dobrinje na Ilidži je u opadanju za nekih 20 centimetara.

Najkritičnije u Maglaju

Prema informacijama Centra civilne zaštite ZDK, sva područja u Zeničko-dobojskom kantonu se nalaze u veoma kritičnom stanju, u toku je evakuacija stanovništva i stoke, a sve raspoložive snage su na terenu. U Maglaju je najkritičnije.

Maglaj je od jučer u potpunosti blokiran, a u toku je evakuacija stanovništva. Telefonska komunikacija je ukinuta, a struja je u potpunosti isključena.

"Građanima se preporučuje poduzimanje preventivnih mjere u cilju sprovođenja lične i uzajamne zaštite. Iz podrumskih i prizemnih prostorija na višu etažu podići vrijedniju imovinu. U slučaju plavljenja isključiti elektro instalacije, neophodne namirnice i prvu pomoć obavezno ponijeti sa sobom, mobilni uređaj sa punjačem, radio prijemnik i druge stvari neophodne za život", poručili su iz Centra civilne zaštite ZDK.

Mnogi građani Maglaja pomoć čekaju na krovovima kuća.

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici u 3 sata ujutro iznosio je preko 500 cm, ali se jutros mjerni instrument više ne vidi. Procjenjuje se da će vodostaj rijeke Bosne dosegnuti i svoj rekord.

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona najkritičnije stanje je u općinama Zenica, Olovo, Maglaj, Zavidovići, Doboj-jug i Kakanj gdje traje evakuacija stanovništva.

Zbog obilnih poplava prouzrokovanih izlijevanjem rijeke Stavnje iz svog korita općina Vareš je u potpunom saobraćajnom kolapsu.

Svi putevi koji iz Vareša vode prema Brezi, Sarajevu i Olovu su neprohodni.

U Zenici su sve raspoložive snage na terenu, a stanje je kritično u slivu Babine rijeke, te se očekuje povećanje vodostaja rijeka kao i bujičnih voda gdje su ugrožena mjesta Orahovica, Nemila, Bistričak i Topčić polje.

Protekle noći u Brezi su angažovane dodatne snage kao i preduzeća sa mehanizacijom kako bi se čistili propusti i produbila korita rijeka. Zabilježeno je plavljenje nekoliko stambenih objekata, gdje je voda došla do podrumskih prostorija.

Dramatično i u Tuzli

Vodene bujice i klizišta na području Tuzlanskog kantona nose sve pred sobom, a stanovnici svih 13 općina najmnogoljudnijeg kantona u FBiH sa zebnjom dočekuju večer.

Teško je procijeniti u kojoj je općini najteža situacija, jer informacije s terena o evakuacijama stanovništva, presijecanju puteva, aktiviranju klizišta i drugim problemima smjenjuju se kao na filmskoj traci.

Tuzla je u potpunoj saobraćajnoj blokadi. Niti jedan magistralni put nije u funkciji, a ni putne komunikacije unutar samog kantona nisu prohodne.

Stanje u općini Lukavac je također alarmantno! Najteže je u mjesnim zajednicama nizvodno od brane jezera Modrac, a rijeke Spreča je poplavila mjesne zajednice Modrac, Puračic i bukvalno odsjekla neka sela...

Izlijevanjem rijeka Gostelje, Oskove i Spreče stanje se pogoršava iz sata u sat, tako da je općina Živinice komunikacijski odsječena od drugih općina.

Teška situacija u Kladnju

U Kladnju je od danas zbog obilnih kišnih padavina i izlijevanja rijeka, Suha, Drinjače, Gostelje i Ujiče alarmantno stanje. Danas je situacija dosta složenija i teža te je izvršena evakuacija stanovništva u MZ Stupari.

Blokiran je i put prema naseljima Dubrava, Noćajevići, Krivajevići, Trnovače, Suha i Rujići, a već u ponoć je bila blokirana i putna komunikacija za Starić, dakle magistralni put M-19 kao i magistralni put M-18 tako da je i MZ Stupari ostala odsječena.

Naročito su stradale putne komunikacije i svi mostovi na vodotocima, ugrožene su i trafostanice pa je dolazilo da prekida u snabdijevanju električnom energijom, zbog trenutnog stanja, prema preporuci JP "Komunalac" D:D: Kladanj, voda iz gradskog vodovoda nije za piće.

O tačnom broju pokrenutih klizišta i odrona se ne može govoriti, jer se situacija stalno mijenja, ali prema operativnim podacima radi se o više od 30 klizišta ,dok se odroni rješavaju usputno i njih ekipe više ne broje.

Stanje prirodne nepogode u općini Doboj-jug

Kritično je u općini Doboj-jug s obzirom da je došlo do plavljenja više stambenih objekata. Općinski Štab civilne zaštite je proglasio stanje prirodne nepogode i kontinuirano se vrši evakuacija stanovništva.

U Visokom su na osnovu izvještaja Operativnog centra civilne zaštite tri do četiri mosta u opasnosti od urušavanja zbog ljuljanja, te je rizično odvijanje saobraćaja. Na mjestu su angažovane policijske snage kako bi se izvršila procjena situacije i ako postoji potreba da se na tim mostovima obustavi saobraćaj radi sigurnosti građana i učesnika u saobraćaju.

Evakuacija u Olovu

U Olovu je proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, a sve raspoložene snage koje su angažovane rade na zaštiti i spašavanju, a u pomoć su pristigla i preduzeća u privatnom vlasništvu. Vrši se evakuacija stanovništva u gradu Olovu i drugim mjestima koja su ugrožena izlijevanjem rijeka Stupčanica i Bioštica, koje čine rijeku Krivaju.

Grad je pod vodom, bez struje i telefonije, a građani se evakuišu iz najugroženijih područja. Ekipa civilne zaštite je na terenu, a veliku pomoć imaju i od lokalnog kajakaškog kluba.

U Zavidovićima je proglašeno stanje prirodne nesreće gdje su poplavljene brojne kuće, vikendice, pomoćni objekti, usjevi i plastenici.

Veći dio grada nema struje. U ulici Pinkasa Banta saobraćaj je blokiran. Pojedini dijelovi ulice Pinkasa Bandta su evakuirani. Gradski pješački most popustio je pod vodenom bujicom.

U naselju Grab direktno su ugrožene dvije porodice te se interveniralo sa vrećama sa pjeskom i spriječio se pristup kućama. A most između Doline i Brezika, koji je zatvoren jučer u 13 sati, oko 17.15 sati je odnešen. Slično stanje je i uz korito rijeke Gostović.

U Kaknju su još uvijek ekipe civilne zaštite i drugih službi zaštite i spašavanja na terenu, a proglašeno je stanje prirodne nesreće.

Usora u stalnom porastu

U Tešnju je protekle noći zabilježeno izljevanje rijeke Bosne u Šijama gdje je ugroženo šest stambenih objekata i započeta je evakuacija stoke. Vodostaj Usore oko 22.30 sati je iznosio 285 cm i u stalnom je porastu.

Prema informaciji Policijske stanice Tešanj (22:00 sata), zbog poplavljenog magistralnog puta M-17 u Poljicu, općina Maglaj (1 km prema Doboju od raskrsnice u Maglaju) zaustavljen je saobraćaj za sva vozila, te se razmatraju alternativni pravci.

Poplave u Bijeljini, Zvorniku i Bratuncu

Usljed poplava u Bijeljini, Zvorniku i Bratuncu proglašeno je vanredno stanje zbog izlijevanja rijeka, dok su u prekidu putni pravci od Bijeljine ka Zvorniku, Tuzli i Brčkom, kao i svi pravci koji vode ka Doboju.

Iz Uprave civilne zaštite RS-a su potvrdili da je Drina poplavila naselja Janja, Amajlije i Popovi, a izlile su se i rijeke Lukavac i Janja.

Drina se izlila i na području općine Zvornik, u naselju Karakaj, gdje je ugroženo oko 200 kuća u izbjegličkom naselju.

Na području Zvornika izlila se i rijeka Sapna i ugrozila više stotina kuća u naseljima Ekonomija, Čelopek, Cer, Grbavci i Kozluk.

Za danas je planirana evakuacija 23 kuće u zvorničkom naselju Ekonomija u koje je ušla voda.

Poplavilo je i povratničko naselje u Janji. Evakuisano je nekoliko porodica iz poplavljenih kuća, a posljednje informacije govore kako je najmanje 200 objekata pod vodom.

Vojnici angažirani u Doboju

Vodostaj rijeke Bosne na području Doboja jutros u 5.00 sati iznosio je 620 centimetara, što je za 180 centimetara više od kote vanredne odbrane od poplava.

Svi putni pravci, magistralni i regionalni, koji vode u Doboj i iz Doboja su u prekidu tako da je ovaj grad u totalnoj blokadi.

Trenutno su najugroženije četiri porodice u čije je stambene objekte u naselju Bare, Pridjel Gornji i Donja Paklenica voda prodrla na drugi sprat. U toku je njihova evakuacija, a na evekuaciju čeka još tridesetak porodica u Donjoj Paklenici.

Na zahtjev gradonačelnika Doboja angažovano je 20 vojnika i jedna mašina inženjerije "Ulta" iz garnizona Doboj, a komandant inženjerskog bataljona iz Dervente također je ponudio pomoć u ljudstvu i mehanizaciji.

U prekidu je željeznički saobraćaj iz Doboja zbog poplava, prouzrokovanih obilnim padavinama i izlivanja rijeke Bosne.

Vodeni talas rijeke Bosne poplavio je gradsko jezgro Doboja, javlja dopisnik Srne. Između ostalih, poplavljene su zgrada gradske uprave, Dom zdravlja, sjedište Teritorijalne vatrogasne jedinice i Narodne biblioteke.

Voda stalno nadolazi, a problem predstavljaju i zapušeni odvodi. Voda je došla do poteza katolička crkva – džamija u Starom gradu. Sirena konstantno upozorava građane na opasnost i pojačanu budnost.

Ukoliko kiša nastavi da pada nesmanjenim intenzitetom, opština Prnjavor bi se mogla suočiti sa poplavom sličnom onoj iz 2010. godine, pa i težom, izjavio je šef Štaba Civilne zaštite ove opštine Milenko Milivojac.

Najkritičnije je trenutno na području Kulaša, gdje se izlila rijeka Ukrina, čiji vodostaj i dalje raste.

U naselju Gaj u Tesliću voda je prodrla u desetak kuća, poplavljena je kompletna industrijska zona, a u osnovnim i srednjim školama obustavljena je nastava, rečeno je Srni u kabinetu načelnika opštine.

Dom zdravlja u Tesliću uveo je vanredna dežurstva, jer pacijente ne mogu usmjeravati u dobojsku bolnicu, pa će trudnice i hemodijalizni pacijenti biti transportovani prema Banjoj Luci.

Nastava u osnovnim i srednjim školama obustavljena je odlukom Kriznog štaba i učenici neće ići u školu sve dok se situacija ne normalizuje o čemu će biti obaviješteni.

Ukoliko imate fotografije i(li) snimke poplava koje želite podijeliti sa ostalim čitateljima šaljite ih na [email protected] ili na našu Facebook stranicu.