Sunce i težak zrak
5

Magla pobjegla iz Sarajeva, ali zagađenje gore nego jučer

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Glavni grad Bosne i Hercegovine je nakon nekoliko dana guste magle osvanuo ispod osunčanog neba. S druge strane, zagađenje je povećano u odnosu na četvrtak.

Prema podacima AQICN-a, stanica mjerenja na Otoci registrovala je jutros indeks zagađenosti zraka od 133, što se smatra nezdravim. Slična situacija je na Otoci, gdje je zabilježeno nezdravih 126 bodova indeksa. Srednje zagađenje registrovano je na Bjelavama s 88 bodova indeksa, dok je kod Vijećnice stanje dobro i indeks iznosi 25.

U četvrtak ujutru vrijednosti su bile niže. Indeks kvaliteta zraka iznosio je 30 kod Vijećnice, 69 na Otoci, 70 na Ilidži te 65 na Bjelavama.

Najzagađenije mjesto u Bosni i Hercegovini je Lukavac kod Tuzle gdje je zrak jutros bio vrlo nezdrav i indeks iznosi 233. Centar Tuzle je srednje zagađen s indeksom 57. Zenica je također srednje zagađena s indeksom 76.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, magla se neće vraćati bar u narednih nekoliko dana. Umjesto toga, očekuju se intenzivni snijeg i vjetar zbog kojih je izdato crveno upozorenje.