Sezona smoga
59

Zrak u Sarajevu "srednje zagađen", zbog guste magle otkazani jutrošnji letovi

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prema podacima mjerača na više lokacija u gradu Sarajevu, kvalitet zraka je nešto bolji nego sinoć kada je glavni grad Bosne i Hercegovine bio najzagađenija tačka na Starom kontinentu.

Podsjećamo, Sarajevo je u srijedu navečer bio grad sa najgorom kvalitetom zraka u Evropi. Situacija zagađenja je u četvrtak ujutro nešto bolje, pa se prema mjeračima na Bjelavama, Otoci, Ilidži i Vijećnici može zaključiti kako udišemo "srednje zagađen zrak".

Indeks kvaliteta zraka iznosi 30 kod Vijećnice, 69 na Otoci, 70 na Ilidži te 65 na Bjelavama. Kvalitet zraka u Tuzli je 176 što se smatra nezdravim, Lukavac je najzagađeniji u zemlji i indeks iznosi 250. U Jajcu indeks je 57, u Zenici 58, u Konjicu 26.

Gusta magla i smog sprječavaju normalno funkcionisanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Do trenutka pisanja ovog teksta otkazana su četiri leta od današnje 22 operacije.

Slična smanjena vidljivost i zagađenje zadržat će se i u petak, a znatno poboljšanje očekuje se prvog dana vikenda. Na kvalitetu zraka, pored smanjenja aktivnosti zagađivača, utječu padavine i vjetar.

U petak će prijepodne po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne dominirati magla ili oblačnost. Od poslijepodenvnih sati prema kraju dana kiša u Hercegovini, jugozapadu i zapadu Bosne i u Krajini. U ostatku zemlje naoblačenje. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. U drugoj polovini dana se očekuju jaki udari juga. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 2, u Krajini na jugu od 3 do 6, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12, na sjeverozapadu i jugu do 14 stepeni.

Subota će bti nestabilna sa padavinama. Sa dolaskom jačih padavina sa sjeverozapada temperature zraka u naglom opadanju i očekuje se jak snijeg ili susnježica. Na jugu zemlje kiša. Izgledno je formiranje novog sniježnog pokrivača u visini od 10 do 30, a na planinama i voše od 30 centimetara. Jače padavine se premještaju od zapada, gdje se prvo i očekuje snijeg, prema istoku, gdje se najprije očekuje kiša, koja će postupno prelaziti u susnježicu i snijeg. Prestanak padavina u noći na nedjelju. Prije podne jako jugo u Hercegovini i istoku Bosne, koje će u drugoj polovini dana oslabiti i promjenuti smjer na sjever. U ostatku zemlje već prije podne vjetar mijenja smjer na sjever i sjeverozapad. Temperatura zraka većinom između 0 i 6, na jugu zemlje od 7 do 11 stepeni. Tokom dana, temperature će postupno i opadat.

U nedjelju će dominirati pretežno oblačno vrijeme sa snijegom u Bosni. Prije podne, u zapadnim i sjeverozapadnim područjima, padavine će oslabit i postupno prestati. U Hercegovini sa kišom i sunježicom u jutarnjim satima. U planinskim djelovima Hercegovine sa snijegom. Jutarnja temperatura zraka većinom između -7 i -1, na jugu od 0 do 2, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 2, na jugu do 6 stepeni.