BiH
4

Magazinović: Uvesti red u naplatu PDV-a

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Saša Magazinović pozvao je danas na sjednici Doma da se uvede red u naplatu poreza na dodanu vrijednost (PDV) i izdavanje fiskalnih računa.

Kazao je da bi se u cilju uvođenja reda u naplatu PDV-a moglo pristupiti izradi zakonske regulative i drugih akata kako bi se osigurala adekvatna naplata PDV-a, ocjenjujući da u pojedinim kafićima i prodavnicma postaje rijetkost da se dobije fiskalni račun.

Podsjetio je da se provedu najavljene akcije za kontrolu naplate u trajanju od desetak dana koje nemaju adekvatne rezultate, budući da se nakon akcija provodi ista praksa.

  • U vremenu kada imamo velike probleme s budžetom i najave entitetskih vlada za zaduživanje kod komercijalnih banaka u ovu oblast trebalo bi uvesti reda u naplatu PDV-a, odnosno krađa novca spriječila. Nigdje nisam vidio da oni koji kradu 17 posto PDV-a građanima omogućavanju 17 posto niže cijene - pojasnio je.

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) podvukao je da je da ovo ministarstvo nema nadležnosti nad Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) kao institucijom koja provodi zakonske propise u ovoj oblasti.

Kada je u pitanju izdavanje fiskalnih računa, Bevanda je kazao da nadležnost nad tim imaju isključivo entiteti, a direktor UIO Miro Džakula također je kazao da su entitetske porezne uprave nadležne za kontrolu nad tim da li je neki poduzetnik prešao oporezivi prag aktivnosti.

Džakula je dodao da je mnogo obveznika iskazalo promet blizu 50.000 KM, ali nisu prešli prag dovoljan za registraciju PDV-a, UIO nije nadležna za kontroliranje takvih obveznika, zato je nadležnost entitetskih poreznih uprava da dostavljaju podatke o oslabljenim prometima.

Magazinović je kazao da odgovorima nije zadovoljan te da je poslana loša poruka iz zakonodavnog tijela BiH jer Magazinović smatra da je ovakvim odgovorima rečeno da se ništa neće učiniti za uvođenje reda u ovoj oblasti.

  • Poslana je poruka svima koji ne izdaju fiskalne račune i ne plaćaju porez da nastave to raditi te da su sad za sad slobodni da nastave s dosadašnjom praksom - zaključio je Magazinović.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović osvrnuo se na pitanje zaštite prijavitelja korupcije posebno se pozivajući na slučaj Irine Lovrić koja je u institucijama BiH prijavila korupciju.

  • Ovim se šalje ružna poruka da svi budući prijavitelji korupcije budu pod pritiskom kakvim je Lovrić koja je smogla snage prijaviti korupciju - pojasnio je

Ocijenio je da stanjem u ovoj oblasti nije zadovoljan posebno jer disciplinski postupak nije pokrenut protiv onih koje je Lovrić prijavila za korupciju te je izrazio očekivanje da će se to uskoro dogoditi.