BiH
6

Magazinović uputio otvoreno pismo Zvizdiću: Bez obzira na razlike, u EU moramo zajedno

FENA
Saša Magazinović i Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba)
Saša Magazinović i Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba)
Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović uputio je otvoreno pismo predsjedatelju Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, u kojem ga upozorava na slabosti u procesu europskih integracija, a posebno na to da u ovaj proces, kako navodi, nisu uključeni svi koji bi trebali biti uključeni.

"Ne znam da li ste svjesni da je Parlament skoro pa potpuno isključen iz veoma važnih procesa, da informacije dobijamo putem medija i ličnih kontakata, ali ne i zvanično. To je pogrešno i takva praksa što prije treba biti promjenjena", navodi Magazinović u pismu Zvizdiću koje je dostavljeno medijima.

Magazinović napominje da je u svim zemljama koje su prošle evropski put bilo nepisano pravilo da su predstavnici opozicije na čelu komisija za evropske integracije, a da to u BiH nije slučaj. Također, ističe da nema razloga da akademska zajednica, nevladine organizacije, mediji i mnogi drugi ne budu u većoj mjeri dio širokog pokreta okupljenog oko evropske priče u BiH.

"Na evropskom putu treba da ima mjesta za sve. Podsjećam Vas, da su sve parlamentarne stranke, samim tim i opozicione, potpisale zajednički dokument i tako iskazale svoje opredjeljenje da budu dio pozitivnih procesa u Bosni i Hercegovini. To nam je valjda zajednički interes i cilj", ističe, između ostalog Magazinović u pismu upućenom predsjedatelju Vijeća ministara BiH.

Iako vjeruje da će, kao i do sada, u budućnosti biti krupnih razlika između njihovih političkih viđenja nekih važnih pitanja, Magazinović izražava nadu da se s predsjedateljem Zvizdićem ipak neće razići na pitanju budućnosti i uređenja BiH. Na kraju pisma Magazinović poziva Zvizdića da kada je evropska budućnost BiH u pitanju, rade zajedno, jer "drugačije se ne može u Evropu".