Magazinović traži od Vijeća ministara BiH, SIPA-e i OSA-e informacije o sigurnosti 4G mreže

Klix.ba
15.2.2019. u 10:11
46
60
Magazinović traži od Vijeća ministara BiH, SIPA-e i OSA-e informacije o sigurnosti 4G mreže
46
Magazinović traži od Vijeća ministara BiH, SIPA-e i OSA-e informacije o sigurnosti 4G mreže Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović zatražio je od Vijeća ministara BiH, OSA-e i SIPA-e da mu dostave informacije o tome da li su poduzete mjere za zaštitu od eventualnih zloupotreba telekomunikacijskih mreža prilikom uvođenja 4G mreže.
Magazinović je zastupničko pitanje postavio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću, zamjeniku ministra prometa i komunikacija Saši Dalipagiću, direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perici Staniću i direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću.

On je pitao da li postoje saznanja u kojoj su fazi javne nabavke u vezi s navođenjem 4G mreže i da li su u tom procesu zadovoljeni svi sigurnosni aspekti kod uspostavljanja ove mreže u BiH, da li su poduzete mjere zaštite od eventualnih zloupotreba telekomunikacijskih mreža te za osiguranje maksimalne cyber sigurnosti.

"Da li su se vodile bilo kakve aktivnosti u pravcu zadovoljavanja preduslova u procesima nabavki i stranih ulaganja kako bismo mogli tvrditi da će sigurnost građana i države biti neupitna? Pri tome podrazumijevam sastanke, iniciranje rasprave u institucijama i između institucija, analize, upozorenja institucijama čija je direktna nadležnost nabavka opreme i slično? Da li imate saznanja o tome da li u procesu nabavki opreme za 4G eventualno učestvuju kompanije podložne kontroli stranih vlada? Da li s odgovornošću možete tvrditi da se u procesu uvođenja 4G mreže sve aktivnosti vode u skladu s najvišim sigurnosnim standardima i da se može garantovati da neće biti narušena sigurnost države i njenih građana te privatnost buduće komunikacije i prijenosa podataka korištenjem 4G mreže", pitao je Magazinović.

On je u obrazloženju napisao da je, imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina jedina evropska zemlja koja nema pokrivenost 4G mrežom te da je proces uvođenja 4G mreže u toku, veoma važno da Parlamentarna skupština BiH i javnost budu upoznati šta se poduzima u smislu mjera zaštite od eventualnih zloupotreba telekomunikacijskih mreža i stvaranja pretpostavki za osiguranje maksimalne cyber sigurnosti.

"Postavljanjem navedenih zastupničkih pitanja želim ukazati na informatičku sigurnosti kao važan resurs svake države, ali i postojanje sve sofisticiranijih prijetnji u cyber prostoru. Kritični element nacionalne sigurnosti je svakako sigurnost telekomunikacijskih mreža i usluga koje igraju ključnu ulogu u ukupnoj sigurnosti društva, a privlačne su za cyber napade. Zbog toga se prioritetom u smislu sigurnosti mogu smatrati i nabavke vezane za telekomunikacije, projektno finansiranje, strane investicije i licenciranje te o svemu tome treba voditi računa od samog početka, prije nego što budu instalirane potencijalno kompromitirane mreže i dugoročno bude narušena sigurnost države i građana", naveo je Magazinović.

Kako kaže, logično bi bilo da se institucije zalažu za sigurne telekomunikacione mreže te bi bilo dobro da i javnost obavijeste o tome koje su sve mjere poduzete kako bi se zaštitila i država i građani te obezbijedio siguran protok podataka i zaštita privatnosti.

"Sve ovo pitam imajući u vidu stav Ministarstva sigurnosti izrečen prije četiri godine u kojem se kaže: Ministarstvo sigurnosti BiH problem zloupotrebe interneta u terorističke i ekstremističke, ali i druge kriminalne svrhe vidi jednim od ključnih sigurnosnih problema u Bosni i Hercegovini te smatra kako se isključivo ukupnim angažmanom svih relevantnih tijela javnog i privatnog sektora može unaprijediti sigurnost interneta u BiH", podsjetio je Magazinović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (60)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: