Dezinformisanje javnosti
32

Magazinović traži da Vijeće ministara BiH objasni kako su "krediti" postali "investicije"

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović pitao je Vijeće ministara BiH zbog čega dezinformiše bh. građane pričama kako su krediti međunarodnih finansijskih institucija zapravo investicije u BiH.

"Članovi Vijeća ministara BiH u posljednje vrijeme kredite međunarodnih finansijskih institucija nazivaju 'investicijama'. Na taj način dezinformišu se građani BiH kojima se svjesno izbjegava reći da su 'investicije' zapravo 'krediti' koji imaju svoj otplatni plan", naveo je Magazinović u zastupničkom pitanju.

On je od Vijeća ministara BiH tražio da mu precizno odgovori koliko je tačno novčanih sredstava isplaćeno po osnovu kamata iz kredita koje je BiH sklopila s međunarodnim finansijskim institucijama u periodu od 1. januara 2014. godine do 1. januara 2019. godine.

"Po kojem osnovu se sredstva dobivena iz međunarodnih kredita tretiraju kao investicije u BiH? Da li u slučaju finansiranja projekata kreditima međunarodnih finansijskih institucija u BiH investiraju međunarodne finansijske institucije ili BiH sama u sebe", pitao je Magazinović.

Zatražio je i odgovore na pitanje da li su krediti međunarodnih finansijskih institucija namijenjeni za infrastrukturne projekte "investicije" ili samo "izvor finansiranja investicija" koji će otplatiti građani BiH.

Magazinović je od Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) tražio pojašnjenje o tome da li FIPA tretira kredite međunarodnih finansijskih institucija kao strane investicije.

Ova zastupnička pitanja uslijedila su nakon izjava članova Vijeća ministara BiH kako međunarodne finansijske institucije investiraju u BiH uprkos tome što činjenično stanje govori da se BiH kreditno zadužuje kod međunarodnih finansijskih institucija i da u našu zemlju zapravo investiraju građani BiH koji otplaćuju međunarodne kredite.