Nakon Kongresa
24

Magazinović: SDP je bio meta pojedinih stranaka i lobija koji su nas pokušali destabilizirati

S. H.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Saša Magazinović, još uvijek aktuelni predsjednik Glavnog odbora SDP-a, koji je i jučer ponovo izabran za člana GO, nakon Kongresa stranke za Klix.ba se osvrnuo o onome što je izglasano i šta se očekuje od stranke u nastavku.

"Sedmi redovni Kongres SDP je u potpunosti ispunio moja očekivanja. Ne samo zbog činjenice da je dodatno unaprijeđen Statut i da je izabran novi Glavni odbor koji je kadrovski osvježen i osnažen, nego i zbog činjenice da se ovim Kongresom SDP potvrdio kao najjača partija na lijevoj strani političkog spektra spremna i kapacitirana da vodi proces objedinjavanja progresivnih snaga u BiH", istakao je Magazinović.

Kongres SDP-a je trajao skoro do ponoći, a oko 800 delegata biralo je novi saziv Glavnog odbora između 450 kandidata.

"Posebno me raduje podrška koju su svojim prisustvom Kongresu demonstrirali predstavnici političkih stranaka regije, sindikata, poslodavaca, kao i intelektualci. Kongresu se inspirativnim govorom obratio i naš dugogodišnji član i čovjek koji je ponos SDP, ali i države BiH, Bogić Bogićević", kazao je Magazinović.

On smatra da je ovaj Kongres stvorio pretpostavke za dalje jačanje SDP-a u svim dijelovima BiH.

"U tom smislu očekujem konkretne aktivnosti odmah po konstituisanju novog rukovodstva. Kongres SDP-a je sačuvao visoko dostignute demokratske standarde u izboru predsjednika stranke učešćem u izbornom procesu svih članova, ali i demokratske procedure u donošenju odluka u kojima učestvuje veći broj članova nego i u jednoj drugoj stranci. SDP je bio meta pojedinih stranaka i lobija koji su pokušali, ne birajući sredstva, destabilizirati SDP kako iz vana, tako i iznutra. Traje to već neko vrijeme. Ovaj uspješno završeni Kongres na kome je proslavljeno i 110 godina postojanja Partije je poruka i njima da je SDP prejak da bi ga bilo ko mogao destabilizirati", zaključio je Magazinović.