"Politička ujdurma bez rezultata"
0

Magazinović: Reformama ojačati pravosuđe u BiH

FENA
Saša Magazinović
Saša Magazinović
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za 16. februar trebalo da u prvom čitanju razmatra prijedloge zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH, koje su predložili poslanici SNSD-a Drago Kalabić i SDS-a Darko Babalj.

Prije toga, predložene zakone bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH. Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta Saša Magazinović kazao je danas Feni da SDP smatra da nema nikakve šanse da ovi zakoni dobiju podršku u Parlamentu, "a to znaju i sami predlagači".

"Znajući to onda možemo stvoriti sliku zapravo o čitavom ovom procesu, da je ovo jedna politička 'ujdurma' koja ima za cilj da dodatno ustalasa bosanskohercegovačku javnost, unaprijed znajući da neće polučiti nikakav rezultat", kazao je Magazinović. Dodao je da, za razliku od onih koji su predložili ovakav zakon, u SDP-u BiH smatraju da treba nastaviti sa reformom pravosuđa u BiH, ali na način da se ono dodatno ojača.

"U tom pravcu je usvojen i zaključak Glavnog odbora SDP-a, odnosno stav SDP-a da trebamo ići u pravcu osnivanja vrhovnog suda BiH, kao vrhovne sudske instance za ujednačavanje sudske prakse u BiH, kako bi svi građani bili jednaki pred sudom", kazao je Magazinović. Poslanica Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Ismeta Dervoz je kazala Feni da joj se čini da su predloženi zakoni "jedna jeftina politička provokacija", te da je potpuno jasno da to ne može proći.

"Sasvim je sigurno da svi, uvjetno rečeno, ako smijem upotrijebiti terminologiju 'normalni ljudi', svi oni koji promišljaju u interesu budućnosti i života koji treba biti dobar i uređen za sve građane BiH, ne mogu i ne smiju zamisliti ovu zemlju bez nezavisnog suda i tužilaštva", kazala je Dervoz. Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović je kazao da je akumulacija ukupnog nezadovoljstva djelovanjem pravosudnih institucija u BiH, ono zbog čega je SNSD pokrenuo inicijativu za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH.

"Između ostalog, ni Sud ni Tužilaštvo nisu ustavne kategorije. Imali smo želju da se otvori rasprava o ovome", kazao je Prodanović. Dodao je da najprije treba sačekati izvještaj nadležne parlamentarne komisije. "Mišljenja smo da u BiH djelovanje nekih pravosudnih institucija, ovdje mislim na Sud i Tužilaštvo, stvara visok stepen nepovjerenja kod građana u RS-u. Ono što je minimum trebalo da bude, mislim da su ove institucije trebale da učine da ih kao svoje institucije doživljavaju i građani RS-a", kazao je Prodanović.

Upitan kakva je stav SNSD-a kada je u pitanju ideja o formiranju vrhovnog suda BiH, kazao je da su oni apsolutno protiv, te da smatraju da je nepotrebno formiranje vrhovnog suda BiH.