Kome se pogoduje
229

Magazinović o aferi "Stickeri": Mitrović da odmah i bez odlaganja povuče pravilnik

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Državni parlamentarac Saša Magazinović (SDP) pozvao je ministra prometa i komunikacija Vojina Mitrovića da odmah i bez odlaganja povuče novi Pravilnik o registraciji vozila koji je nametnuo.
"Cijeneći netransparentan način i postupak donošenja, te niz nesporno osnovanih primjedbi, pozivam ministra Mitrovića da bez odlaganja povuče Pravilnik o registraciji vozila koji je sporan po mnogo čemu, a ukoliko se to ne desi smatra da ćemo doći u situaciju utvrđivanja da li u njegovoj pripremi i donošenju ima elemenata krivičnog djela", izjavio je Magazinović za Klix.ba.

Kaže da se u ovom trenutku ne želi baviti glasinama koje dolaze sa raznih strana da je već poznata kompanija kojoj se pravilnikom pogoduje i omogućava milionska zarada.

"O tome drugom prilikom. Međutim, teško je neprimjetiti da činjenica da će u kretanje svakog vozila u realnom vremenu uvid imati privatna kompanija je alarm koji od ovog slučaja osim potencijalne finansijske afere pravi i prvorazredno sigurnosno pitanje. Očekujem da se o svemu ovome oglase sigurnosne institucije u Bosni i Hercegovini.”, izjavio je Magazinović.

Podsjetimo, odlukom ministra prometa i komunikacija BiH Vojina Mitrovića od danas 1. septembra na snazi je izmjenjeni Pravilnik o registraciji koji predviđa nove stickere na motornim vozilima.

Novim stickerima se predviđa čip u kojem bi bili pohranjeni svi podaci o vozilu i vlasniku te koji bi omogućio "za potrebe trećih lica" lociranje i praćenje. Nezvanično, ovaj posao bi mogla dobiti privatna kompanija bliska vlastima u bh. entitetu Republika Srpska čime bi prihodovani novac išao u privatne džepove, a ne u budžet kao što je bio slučaj do sada.