Zanimljiv stav
99

Magazinović: Kad hiljade građana iz RS-a ne dobije plate zbog bojkota, hoće li ih isplatiti Vučić?

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sazvao je danas konsultativni sastanak s ciljem rješavanja problema koje izaziva bojkot državnih institucija političara iz Republike Srpske. Tim povodom, govorio je Saša Magazinović.

Sastank u Parlamentu se nisu odazvali zastupnici iz RS-a s obzirom na to da im odluke Narodne skupštine nalažu neučestvovanje u radu. SDP-ov zastupnik Magazinović je kazao da bi se situacija u državnim institucijama mogla normalizovati postepeno, ali da trenutno i vlast i opozicija iz RS-a čekaju da "oni drugi naprave grešku".

"Opozicija je ta koja čeka da Dodik napravi grešku i Dodik čeka da opozicija napravi grešku. I jedni i drugi su u iščekivanju da one druge proglase izdajnicima. To je najveći strah koji postoji i razlog što se nisu odazvali sastanku", rekao je on.

Magazinović ističe kako bi i jedni i drugi rado napravili korak nazad,.

"Opozicija i Dodik se trebaju zagrliti i vratiti se zajedno u institucije jer ni jedni ni drugi to neće učiniti sami. Koliko su raspoloženi za grljenje ne znam, ali je to važan aspekt čitave priče", rekao je.

Prema zaključcima Narodne skupštine državni parlamentarci i ministri mogu učestvovati u radu institucija ukoliko je to u interesu Republike Srpske.

"Opozicija ovdje kad popije s nekim kafu odmah radi za Soroša, za strance, za Bošnjake, a u RS-u to Dodik fino objasni da je u interesu naroda, RS-a. Tako da ne isključujem mogućnost parcijalne blokade. Svi se zaklanjaju iza naroda i entiteta pa se vrlo lako može objasniti da je u interesu naroda. Ali to može biti i mogućnost za step by step vraćanje u institucije, što je dobro. Ali eto, igra se zove - Kako se vratiti, a ne izgubiti", kazao je Magazinović.

Magazinović govori da je blokada najveći problem za hiljade onih koji rade u državnim institucijama.

"Hiljadama se broje građani iz RS-a koji će krajem septembra kada istekne Odluka o privremenom finansiranju koji neće dobiti platu. Hoće li te plate isplaćivati Vlada RS, Vučić, neko ne znam, ali će morati objasniti ljudima zašto porodice ne mogu da žive od svog rada", zaključio je on.