Komisije na čekanju
34

Magazinović: Javnost ima pravo znati ko i zašto blokira parlamentarni nadzor na OSA-om

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U povodu posljednje afere gdje se navodi da je narušen suverenitet Bosne i Hercegovine djelovanjem obavještajnih struktura stranih država oglasio se i predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH i predsjedavajući kluba SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

On je ocijenio da su informacije koje su se pojavile u medijima o uključenosti stranih diplomata u aktivnosti vezane za špijunažu i terorizam duboko uznemirujuće i moraju hitno biti provjerene i na odgovarajući način procesuirane od strane bosanskohercegovačkih institucija.

"Ovo je prilika da se podsjeti javnost da Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine, Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, ali ni druge parlamentarne komisije još uvijek nisu formirane, te je u potpunosti blokiran i onemogućen parlamentarni nadzor u ovim oblastima. Ne postoji niti jedan racionalan razlog da se hitno ne pristupi popunjavanju ovih komisija kako bi mogle raspravljati o brojnim temama vezanim za sigurnost građana, pa i o navodima u vezi vrbovanja bh. državljana od strane stranih službi", saopćio je Magazinović.

Kako kaže, budući da je na sjednici Doma naroda PSBiH imenovan novi sekretar, postavlja se pitanje zašto je to imenovanje moguće, a nije moguće završiti konstituisanje komisija u Skupštini BiH, između ostaloga, i onih čija je nadležnost pitanje sigurnosti.

"Javnost ima pravo da zna ko i zašto blokira parlamentarni nadzor na OSA-om i rad komisije za odbranu i sigurnost", zaključio je Magazinović.