Razgovori sa zvaničnicima
3

Magazinović iz SAD-a: BiH je opet u američkom fokusu, treba očekivati veći angažman

A.D.
Kinziger u razgovoru s Magazinovićem
Kinziger u razgovoru s Magazinovićem
Saša Magazinović, šef kluba poslanika SDP-a u Parlamentu BiH, u organizaciji Internacionalnog Republikanskog instituta (IRI), a u okviru aktivnosti Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja zajedno s bh. delegacijom boravi u radnoj je posjeti Washingtonu gdje su održani brojni sastanci u State Departmentu, Kongresu, USAID-u, NED-u, Savjetodavnom vijeću za BiH.

Nakon niza razgovora s utjecajnim američkim političarima i kongresmenima, poput Mikeom Turnerom, Williamom Keatingom, Tamirom Waserom i Adamom Kinzigerom, Magazinović je u razgovoru za Klix.ba prenio sadržaj ovih razgovora bh. javnosti.

"U Bosni i Hercegovini je u posljednje vrijeme više nego primjetan pojačani utjecaj Rusije, Kine, pa i Turske. Istovremeno, birokratizirani Brisel nam je kroz 14 preporuka koje treba ispuniti za kandidatski status uključujući i promjenu Ustava, a za koje i mi i oni znamo da nije realno očekivati da budu realizovane u skorije vrijeme, (ne)svjesno poslao poruku da za nas nema mjesta u EU. U svemu tome, više je nego važno imati jasnu sliku o poziciji i budućem angažmanu Sjedinjenih Američkih Država u BiH i široj regiji, budući da se radi, ne samo o državi koja je odigrala ključnu ulogu u zaustavljanju rata, nego i vrlo važnu ulogu u ključnim reformama koje su do sada realizovane", rekao je Magazinović.

Navodi da ono što je čuo u razgovoru sa kongresmenima, ali i ključnim ljudima iz State Departmenta koji se bave našom regijom, za njega je vrlo ohrabrujuće.

Magazinović i Mike Turner
Magazinović i Mike Turner

"Bosna i Hercegovina se ponovo nalazi u fokusu pažnje i taj momentum trebamo iskoristiti da pomaknemo stvari sa mrtve tačke. Impresivno je sa koliko informacija o dešavanjima u BiH i regiji raspolažu naši sagovornici u Washingtonu, od političkih dešavanja u BiH, preciziranja ključnih problema i najodgovornijih za to, do odnosa u regiji i različitih utjecaja međunarodnih faktora na balkanske države. Ono što smo čuli ovdje u Washingtonu ukazuje na mogućnost pojačanog angažmana SAD u BiH i regiji, što budi nadu da bi se uz konkretnu pomoć SAD mogli ubrzati važni politički procesi, a prije svega borbe protiv kriminala sa političkom podrškom", naglasio je Magazinović.

Dodaje da su dosta vremena posvetili i razgovoru o NATO putu Bosne i Hercegovine gdje je jasno da ga svjesno pokušavaju zaustaviti samo oni kojima odgovara nesiguran Balkan i destabilizirana BiH.

"SAD su nebrojeno puta pokazali da su iskreni saveznik i prijatelj BiH, za razliku od drugih koji žele ostvariti uticaj, pa i upravljati političkim procesima u našoj zemlji. Vrijeme je da i najodgovorniji političari u BiH jasno kažu ko su njihovi međunarodni partneri i na koga se žele osloniti u narednom periodu. Građani imaju pravo to da znaju. Dosta je više istovremenog sjedenja na više stolica, a na štetu države. Naša domovina BiH mora krenuti naprijed jer ćemo u protivnom ostati teritorija bez stanovnika. Iskreno vjerujem u pomoć SAD-a da se neke stvari konkretno i suštinski promjene", zaključio je Magazinović.