Poruka iz Strazbura
90

Magazinović: EU nas vidi kao državu zarobljenu kriminalom i korupcijom

Piše: Er. M.
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović boravio je danas u Strazburu na predstavljanju Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan.

On je u razgovoru za Klix.ba kazao kako su u Strazburu dobili mnogo poruka koje se tiču naše regije pa samim tim i BiH, a posebno izdvaja tri.

"Prvi put nakon Samita u Solunu je jasno naglašena naša i perspektiva naše regije kada je riječ o članstvu u EU. Predstavnici institucija EU su imali potrebu da naglase ovu pozitivnu poruku. To znači da su poraženi zagovornici zaustavljanja daljnjeg proširenja EU", rekao je Magazinović.

Kao drugu poruku navodi da kandidatski status za BiH očigledno nećemo dobiti za vrijeme mandata ove vlasti, nego poslije izbora i formiranja novih vlada, što znači da smo obmanuti od onih koji su tvrdili da ćemo dobiti status kandidata i koji su se takmičili u objavljivanju datuma kada će se to desiti
.

"I kao treće, dok se ne obračunamo s kriminalom, a posebno spregom kriminala i politike, nećemo moći računati na brzi napredak prema EU. EU nas vidi kao kriminalom i korupcijom zarobljene države i traži od nas da se izborimo protiv te vrste okupacije", zaključio je Magazinović.