BiH
14

Magazinović: Dodiku je najpametnije da odustane od ove avanture od koje niko nema koristi

FENA
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i kao što kaže Ustav one se ne trebaju komentirati nego provoditi. Isti bi bio moj stav i da je Ustavni sud BiH donio drugačiju odluku kazao je Feni predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Saša Magazinović, komentirajući današnje odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru i referendumu u Republici Srpskoj.

Zbog toga ga, kako jenaveo, čudi pritisak kojim je ovih dana bio izložen Ustavni sud, a koji se između ostalog "mogao vidjeti i kroz izjave Mladena Ivanića da će ovakve odluke proizvesti neviđeno pogoršanje političkih prilika".

Istakao je kako je "sasvim sigurno da neće doći ni do kakvog pogoršanja ukoliko se bude poštovao Ustav Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum".

"Sada je više nego jasno da Milorad Dodik nema nijednog saveznika za održavanje referenduma. Čak i opozicija u RS-u, koja to ne smije javno reći, ne podržava održavanje referenduma. Vidimo da nema ni podršku Srbije i čisto sumnjam da postoji ijedna zemlja, pa čak kada govorimo i o Rusiji, koja će podržati održavanje referenduma", istaknuo je Magazinović.

Naglasio je kako je "Dodiku najpametnije da odustane od ove avanture od koje niko nema koristi, a on sam najmanje".

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na današnjoj 99. plenarnoj sjednici odbio je zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske o promjeni odluke Ustavnog suda čime je potvrđeno da se 9. januar kao Dan RS-a smatra neustavnim, te je usvojio privremenu mjeru kojom se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u RS-u.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje Odluke Ustavnog suda od 26. novembra 2015. godine, te ga je stoga odbio.

Taj sud je usvojio i privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju referenduma u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a.