{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mađarski muslimani zatražili od Kavazovića da bude i njihov reis

A
15.8.2013. u 17:36
43
58
Mađarski muslimani zatražili od Kavazovića da bude i njihov reis
43
Mađarski muslimani zatražili od Kavazovića da bude i njihov reis
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rukovodstvo mađarske Islamske zajednice je odlučilo da predloži i pozove reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da bude i vjerski poglavar Islamske zajednice i muslimana u toj zemlji, saopćeno je iz Rijaseta IZ u BiH.
Ovo se kaže u pismu Haji Zoltana Boleka, predsjedavajućeg mađarske Islamske zajednice kojeg je uputio reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, pozivajući ga da prihvati da bude i vjerski poglavar muslimana u Mađarskoj.

Mađarska Islamska zajednica je osnovana 1988. i priznata je od strane mađarskih vlasti kao legitimna vjerska zajednica. Zajednica je nasljednik "Magyarorszagi Muszlim Egyhazkozseg“ koju je do svoje smrti, tačnije do 1940. godine vodio poglavar porijeklom iz Bosne, Hilmi Hussein Durić.

"Mi nismo velika zajednica i pored naših članova sačinjavaju je: Mađari, Arapi, Turci, Albanci, Pakistanci i muslimani drugih nacija. Trenutno u Mađarskoj imamo tri mjesta za obavljanje molitve i to u Budimpešti, Gyoru i Siklosu. U drugim gradovima kao što su Debrecen i Miskolc muslimani zajedno klanjaju u privatnim kućama. Duhovni život naše zajednice vode različiti imami i zasnovan je na ehli sunnetu. Većina članova zajednice su sljedbenici hanefijskog mezheba, ali su i drugi muslimani dobro došli u našim džamijama", navodi se u pismu upućenom Kavazoviću.

U pismu se navodi da IZ ima dobre odnose sa Vladom Mađarske kao i potpisane ugovore o saradnji sa vladinim organizacijama.

"Planiramo u budućnosti otvoriti više džamija kao između ostalog i islamski centar u Budimpešti. Zamolio bih vas da prihvatite našu ponudu", kaže se, između ostalog, u pismu Haji Zoltana Boleka, predsjedavajućeg Mađarske Islamske zajednice, kojeg je uputio reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: