Nova pomoć BiH
775

Mađarska nam donira 40.000 PCR testova, ministar vanjskih poslova stiže u Sarajevo

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U utorak u službenu posjetu Sarajevu stiže ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto koji će našoj državi donirati 40.000 PCR testova za koronavirus, potvrđeno je za Klix.ba.
Šef mađarske diplomatije će donaciju uručiti ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević, a primopredaja će biti obavljena na sarajevskom aerodromu.

Nakon toga Szijjarto će obaviti sastanak sa bh. ministricom vanjskih poslova Biserom Turković, a susrest će se i delegacije njihovih ministarstava.

Potom je planiran susret predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije sa Szijjartom. Nakon toga će razgovarati ministrica Gudeljević i mađarski zvaničnik te potpisati Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti sporta.

Treba podsjetiti da je Mađarska bila među prvim državama koje su u aprilu prošle godine donirale BiH 200.000 zaštitnih maski i 10.000 zaštitnih odijela.

Ova posjeta delegacije Mađarske stiže dan prije dolaska ministra vanjskih poslova Republike Srbije koji će u BiH boraviti dva dana.