Nakon više od 100 godina
8

FOTO / Mađari proizveli autentične fasadne elemente za Vijećnicu

Klix.ba
Gradonačelnik Grada Sarajeva, Alija Behmen, sa koordinatoricom na projektu obnove Vijećnice, Vildanom Jakić, primio je danas delegaciju mađarske firme MVM OVIT iz Budimpešte, te firme Polimac Company d.o.o. iz Sarajeva, koju su predvodili glavni inžinjer Kazinczy Jenö i generalni direktor Mehmed Polimac.

Naime, mađarska kompanija iz Pečuha Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt ponovo je proizvela fasadne elemente u fajansu za potrebe treće faze obnove sarajevske Vijećnice, a firma MVM OVIT iz Budimpešte je donirala njihovu proizvodnju.

Proizvodnja je podrazumijevala dio dekorativnih elemenata od fajansa (paneli gleđosane keramike), koji su uništeni razaranjem Vjećnice, dok je preostali dio očuvanih i djelimično oštećenih elemenata saniran i restauriran.

Bitno je naglasiti da je ova kompanija proizvela fasadne elemente od fajansa i za potrebe izgradnje sarajevske Vijećnice 1892.-1894. godine. Zahvaljujući Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt, firmi MVM OVIT iz Budimpešte, te firmi Polimac Company d.o.o. iz Sarajeva, Vijećnica ponovno dobija autentične dekorativne elemente koji su je krasili i činili jedinstvenom više od jednog stoljeća.

Gradonačelnik je u ime Grada Sarajeva izrazio zahvalnost mađarskim firmama koje su se uključile u projekat obnove Vijećnice, te posebno zadovoljstvo što nakon više od 100 godina dekorativni elementi za Vijećnicu dolaze iz Pećuha, odnosno iz firme koja ih je prvobitno proizvodila.

Na kraju razgovora, gradonačelnik Behmen pozvao je Mađarsku da učestvuje i u umjetničkom smislu u otvaranju Vijećnice 2014. godine, kada će glavni bh. grad biti proglašen Mostom kultura.