Ceremonija u Butmiru
17

Mađari i zvanično preuzimaju komandu EUFOR-a, na čelo dolazi general Laszlo Sticz

V. K.
General Laszlo Sticz (Foto: magyarnemzet.hu)
General Laszlo Sticz (Foto: magyarnemzet.hu)
U bazi Butmir kod Sarajeva danas će biti izvršena primopredaja dužnosti nad komandom EUFOR-a, a rukovodstvo će preuzeti mađarski general-major Laszlo Sticz.
Mađarski general će komandu preuzeti od general-majora Helmuta Habermayera, a na ceremoniji će biti prisutan značajan broj istaknutih diplomata kao i bosanskohercegovačkih zvaničnika.

Inače, general-major Laszlo Sticz već duži period obavlja niz vojnih funkcija pri mađarskoj vojsci. Tokom 1999. godine raspoređen je u Glavni štab Vojske Mađarske gdje je služio kao oficir na pozicijama u oblasti planiranje odbrane.

Stekao je neprocjenjivo iskustvo u misiji kao operativni oficir u zajedničkom operativnom centru NATO štaba na Kosovu i proširio svoje znanje o planiranju međunarodnih snaga u okviru Savezničke komande za transformaciju SEE (SHAPE, Belgija) između 2003. i 2006. godine.

Nakon povratka u Mađarsku, svoje međunarodno iskustvo u planiranju iskoristio je u Ministarstvu odbrane.

"Vojni rizik je sekundaran. Misija EU će intervenisati samo ako bosanska policija ne može osigurati mir. Ali situacija bi mogla eskalirati bilo kada, kao što se dogodilo na Kosovu prošlog maja. Zato je važna međunarodna vojna snaga, koja mora biti nepristrana i vjerodostojna, sa sredstvom odvraćanja ako je potrebno", rekao je mađarski general u jednom od ranijih obraćanja medijima.