{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mačkić: Higijenski neispravno između četiri i pet posto uzoraka hrane

S
20.9.2012. u 17:30
3
20
Mačkić: Higijenski neispravno između četiri i pet posto uzoraka hrane
3
Mačkić: Higijenski neispravno između četiri i pet posto uzoraka hrane
Foto: Ilustracija
Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić rekao je danas da je od oko 180.000 uzoraka hrane, koje godišnje testiraju nadležne laboratorije u BiH, između četiri i pet odsto higijenski neispravno.
"Taj postotak odgovara nalazima drugih zemalja, što znači da u BiH jedemo jednako zdravu hranu", rekao je Mačkić na seminaru u Mostaru o temi "Poglavlje pregovora 12 - Sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarna politika".

Mačkić je rekao da će tek nakon detaljnog upoređivanja pravne tekovine EU sa zakonodavstvom BiH biti poznato u kojoj mjeri su domaći propisi usklađeni sa standardima EU.

"Usaglašavanje propisa, ugrađivanje najnovijih standarda u vezi sa pitanjem bezbjednosti hrane najbolji je način da štitimo zdravlje potrošača", rekao je Mačkić.

On je naveo da je Agencija za sigurnost hrane BiH razvila dobru saradnju sa domaćim i međunarodnim institucijama, te drugim agencijama u zemljama okruženja.

"Agencija ima već uhodan i dobro razvijen sistem za brzo obavještavanje o eventualno opasnom proizvodu koji se može naći na tržištu BiH", rekao je Mačkić.

U okviru ovog dvodnevnog seminara u Mostaru stručnjaci iz Hrvatske predstavit će znanja i iskustva pri usklađivanju zakonodavstva i prihvatanja standarda EU u oblasti bezbjednosti hrane.

Pomoćnik hrvatskog ministra poljoprivrede Božica Rukavina rekla je da su u Hrvatskoj pristupni pregovori trajali više od deset godina i da se ovakvi seminari organizuju kako bi se susjednim zemljama pomoglo da ovaj proces kraće traje.

Ona je ovaj proces nazvala "mukotrpnim radom", ističući da su u Hrvatskoj najviše pažnje morali da posvete opširnom poglavlju o sigurnosti hrane.

"Morali smo preuzeti sve standarde EU u području sigurnosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne politike", rekla je Rukavina.

Ona je navela da je u ovom poglavlju situacija specifična, jer nema puno mogućnosti za pregovore s obzirom da je ono direktno u vezi sa zaštitom zdravlja ljudi i potrošača, te zdravlja životinja.

Organizatori dvodnevnog seminara su Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH, Agencija za sigurnost hrane BiH i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Seminar je organizovan u okviru Razvojne pomoći Hrvatske kojom podržava susjedne države u procesu pristupanja EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: