Crveni tepih SFF-a
93

Lustig: Sarajevo je moj dom; Irons: Volim duh ovog grada

Piše: J. H.
Foto: A. P./Klix.ba
Jeremy Irons i Mirsad Purivatra (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu večeras su prošetale mnoge filmske zvijezde. Među njima je bio i oskarovac Jermy Irons koji je kazao kako voli duh glavnog grada BiH. Uz njega je bio i drugi oskarovac Branko Lustig koji je izjavio kako je Sarajevo njegov dom.

Hrvatski producent i oskarovac Branko Lustig, ovogodišnji je dobitnik počasne nagrade Srce Sarajeva. On je bio jedan od prvih gostiju koji se pojavio na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu. Na pitanje kako se osjeća u glavnom gradu BiH, Lustig je kazao da je ovaj grad njegov dom.

"Osjećam se kao kod kuće. Ovdje sam radio toliko filmova, radio sam sa mnogim ljudima u ovom gradu... Ova nagrada mi je mnogo draža od svih ostalih, one su samo kipići a ipak, ovo je srce, Srce Sarajeva", kazao je Lustig te dodao kako je grad na Miljacki "žižak koji koji isijava svjetlost" u Evropi zahvaljujući Mirsadu Purivatri.

Agnes B., dugogodišnja je prijateljica Sarajevo Film Festivala. Ona je dizajnerica sada već nadaleko prepoznatljive nagrade, Srca Sarajeva, koja se dodjeljuje najboljim filmskim i glumačkim ostvarenjima na Sarajevo Film Festivalu.

"Festival i grad su se mnogo promijenili, ali ljudi ne i ljudi. Stalo mi je do ovog grada, pogotovo za vrijeme opsade i zbog toga sam dizajnirala Srce Sarajeva. Ja sam posebna osoba iz svijeta mode, volim dizajnirati i raditi svoj posao. Upravo sam napravila film koji je u postprodukciji", kazala je Agnes B.

Crvenim tepihom večeras su prošetale mnogobrojne filmske zvijezde iz BiH, regiona i svijeta. Osim njih, tu su bili mnogobrojni kulturni radnici, političari, sportisti, osobe iz svijeta mode...

Ovogodišnji kustos Fondacije Katrin Cartlidge za 2012. godinu i oskarovac Jeremy Irons u kasnim popodnevnim satima sletio je u Sarajevo kako bi dodijelio nagradu Fondacije. Kazao je kako se osjeća sjajno u glavnom gradu BiH.

"Kad sam prvi put došao ovdje, osjećao sam se odlično. Tako se osjećam i večeras. Volim duh ovog grada i sve je jednako dobro kao i prije pet godina. Katrin Cartlidge je bila žena nezavisnog duha, velika prijateljica SFF-a čija je smrt je pogodila mnoge ljude. Ponosan sam što ću večeras dodijeliti nagradu ove Fondacije", kazao je Irons.

Dodjelom nagrada, večeras će se završava 18. Sarajevo Film Festival.