Kultura
1

Purivatra: Opet smo imali veliko izdanje Sarajevo Film Festivala

FENA
Mirsad Purivatra
Mirsad Purivatra
"Dva dana do zatvaranja 18. Sarajevo film festivala možemo zaključiti da smo opet imali veliko festivalsko izdanje. Sve ono što smo zamislili gotovo je u potpunosti realizirano - veliki broj gostiju, dobri filmovi i dobra posjećenost, kao i dobro vrijeme zbog čega je većina projekcija održavana u otvorenim kinima", ocijenio je danas za Fenu direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra.

On je naglasio da su ovogodišnji festival obilježili vrlo ugledni gosti i fantastične reakcije publike, posebno u Otvorenom kinu Hej, gdje je zabilježen veliki broj ovacija na nogama i vrlo visoke prosječne ocjene publike. Posebno je jakim ocijenio Takmičarski program SFF-a.

"Kada sve sagledamo u ovih proteklih sedam dana mislim da je grad živio super i da su gosti zadovoljni. Još se realizira dio programa posvećen industriji i tu očekujemo još dosta rezultata i ulaganja u regionalni film, kao i novih inicijativa vezanih za ravoj i SFF-a i regionalne kinematografije", kazao je Purivatra.

On smatra da je "šlag na tortu" ovogodišnjeg festivala bio dolazak Angeline Jolie i sutrašnji dolazak u Sarajevo velikog holivudskog glumca Jeremya Ironsa.

Ipak, potcrtava da je SFF međunarodni festival s fokusom na regiju, zbog čega je posebno podvukao fantastične goste u okviru regionalnih programa, koji su već međunarodno priznati.

Tako su među gostima 18. SFF-a bili režiser koji je dobio Srebrnog medvjeda u Berlinu, dvije glumice koje su dobile Zlatne palme u Kanu, jedan od najvećih režisera današnjice Bella Tar, kao i veliki nogometaš Eric Cantona, a tu je bila i retrospektiva posvećena Tod Solonsu.

"Mislim da je to lista koju bi svaki festival, osim naravno Kana, Venecije i Berlina, poželio. Time smo zaista prezadovoljni", naglasio je on.

Govoreći o gostovanju Angeline Jolie na SFF-u ističe da je za festival od iznimnog značaja što je ova velika glumica i humanitarka održala predavanje mladim talentima, ocijenivši da to dovoljno govori o značaju festivala, te zacrtanom putu i prioritetima.

"Nama je bilo značajnije da se Angelina Jolie obrati i razgovara s mladima i mislim da je to slika festivala koju treba da čuvamo. Sretni smo i da sutra u Sarajevo dolazi Jeremy Irons da zatvori festival i dodijeli nagradu "Katrin Cartlige Fondacije", te da ćemo imati dodatnu specijalnu projekciju njegovog filma koji je prikazan u Kanu "Treshed" i razgovor s ovim velikim glumcem", zaključio je Purivatra.