{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lukavac: Odličnim romskim učenicima dodijeljene jednokratne stipendije

8.4.2014. u 14:17
7
10
Lukavac: Odličnim romskim učenicima dodijeljene jednokratne stipendije
7
Dom kulture u Lukavcu bio je domaćin manifestacije u okviru obilježavanja Svjetskog dana Roma, a na kojoj su odlični učenici romske nacionalnosti nagrađeni jednokratnim stipendijama.
"Jednokratne stipendije u iznosu od 100 KM dodijeljene su za 35 učenika. Pedagoški zavod TK osigurao je poklon knjige, a misija OSCE-a i prigodne pakete", kaže Mehmed Mujić, predsjednik Udruženja "Evropski put Roma"i dokazani borac za romska prava u BiH.

Inače, Mehmed Mujić je nekoliko godina unazad strpljivim radom na terenu uspio animirati romske porodice koje su počele svoju djecu da šalju u škole.

"Imamo danas 800 osnovaca i 120 srednjoškolaca te četiri studenta na Univerzitetu u Tuzli. Iz godine u godinu broj učenika romske nacionalnosti je veći i sve nas to raduje, jer bez obrazovanja nema ni napretka", kaže Mujić.

Međutim i romska populacija se suočava sa mnogobrojnim problemima prilikom zapošljavanja.

"Pozivam sve relevantne institucije da pomognu na putu integracije Roma u bh. društvo. Pozivam ih da osmisle projekte socijalnog zbrinjavanja Roma. U ovim teškim vremenima Romima je neophodno stambeno zbrinjavanje, obrazovanje i zdravstvena zaštita. Uspjeli smo zahvaljujući Općini Tuzla kupiti 602 premije zdravstvenog osiguranja za romske učenike, a naredne godine svi odlični učenici romske nacionalnosti s područja Federacije BiH dobit će jednokratne stipendije", najavio je Mehmed Mujić.

U povodu Međunarodnog dana Roma Mehmed Mujić će se danas sastati sa zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisom Bećirovićem.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: