{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lukavac: Odličnim romskim učenicima dodijeljene jednokratne stipendije

8.4.2014. u 14:17
7
10
Lukavac: Odličnim romskim učenicima dodijeljene jednokratne stipendije
7
Dom kulture u Lukavcu bio je domaćin manifestacije u okviru obilježavanja Svjetskog dana Roma, a na kojoj su odlični učenici romske nacionalnosti nagrađeni jednokratnim stipendijama.
"Jednokratne stipendije u iznosu od 100 KM dodijeljene su za 35 učenika. Pedagoški zavod TK osigurao je poklon knjige, a misija OSCE-a i prigodne pakete", kaže Mehmed Mujić, predsjednik Udruženja "Evropski put Roma"i dokazani borac za romska prava u BiH.

Inače, Mehmed Mujić je nekoliko godina unazad strpljivim radom na terenu uspio animirati romske porodice koje su počele svoju djecu da šalju u škole.

"Imamo danas 800 osnovaca i 120 srednjoškolaca te četiri studenta na Univerzitetu u Tuzli. Iz godine u godinu broj učenika romske nacionalnosti je veći i sve nas to raduje, jer bez obrazovanja nema ni napretka", kaže Mujić.

Međutim i romska populacija se suočava sa mnogobrojnim problemima prilikom zapošljavanja.

"Pozivam sve relevantne institucije da pomognu na putu integracije Roma u bh. društvo. Pozivam ih da osmisle projekte socijalnog zbrinjavanja Roma. U ovim teškim vremenima Romima je neophodno stambeno zbrinjavanje, obrazovanje i zdravstvena zaštita. Uspjeli smo zahvaljujući Općini Tuzla kupiti 602 premije zdravstvenog osiguranja za romske učenike, a naredne godine svi odlični učenici romske nacionalnosti s područja Federacije BiH dobit će jednokratne stipendije", najavio je Mehmed Mujić.

U povodu Međunarodnog dana Roma Mehmed Mujić će se danas sastati sa zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisom Bećirovićem.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: