Optužbe
5

Lukač: Zloupotreba povjerenja NSRS-a u vezi sa slučajem Davida Dragičevića

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač tvrdi da je Anketni odbori, čiji je predsjednik Branislavom Borenovićem, a uz podršku SDS-a, zloupotrijebio povjerenje Narodne skupštine da provde istragu u vezi s stradanjem banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

"Oni su u Anketni odbor angažovali Borislava Radovanovića, blogera protiv kojeg je sud potvrdio optužnicu za kriivčno djelo iz člana 169.stav 2. Toj osobi ni u kom slučaju ne bi trebao biti dozvoljen pristup u protiv Narodne skupštine zbog navedneog krivičnog djela te pstihičkog statusa istog koji je već poznat", tvrdi Lukač u otvorenom pismu koje je dostavljeno medijima.

Mada je, kako se ističe, bio upoznat s ovim činjenicama, Borenović je izmanipuisao Anketni odbor i uključio Radovanovića u rad te na taj način takvoj osobi omogućio da ispituje rukovodioce MUP-a i tužilaštva što nije nikad zabilježeno u praksi.

Iako je, kako navodi, SDS upoznat sa statustom Radovanovića i dalje opravdavaju takvo nezakonito ponašanje i zlopotrebu organa i prostorija Narodne skupštine te nastavljaju da kritikuju ministra, kako ne može birati kome će odgovarati na pitanja.

Lučaj je pozvao entitetski parlament da zaštiti svoje organe i prostorije od, kako je naveo, upada osoba koje se procesuiraju zbog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, kao i neodgovornih pojedinaca, koji zloupotrebljavaju skupštinska ovlaštenja.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a je jučer na sjednici Anketnog odbora odbio da odgovara na pitanja člana grupe „Pravda za Davida“ Borislava Radovanića, ističući da je prijedorski sud protiv njega potvrdio optužnicu za pokušaj ubistva tamošnjeg načelnika policije Dalibora Ivanića.

Radovanović je na ovo rekao da ne priznaje taj sud te da se Lukač stavlja u funkciju sudije.

SDS je jučer najoštrije osudio ponašanje ministara Lukača, te smatraju da je trebalo da ranije saopći ako je imao primjedbe na sastav Anketnog odbora.