BiH
0

Lukač: Uniforme policije RS-a lošeg kvaliteta i bit će zamijenjene

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Uniforme koje koriste pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), stare oko dvije godine, bit će zamijenjene, jer su lošeg kvaliteta, najavio je danas entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

"Ove godine ističe rok uniformi koje nosi policija i sljedeće moramo osigurati novu uniformu i trudit ćemo se da ona bude kvalitetnija", kazao je Lukač navodeći da su ranije uniforme plaćene sedam miliona KM, te dodao da će biti vraćene šapke, umjesto sadašnjih policijskih kapa.

Od Vlade RS-a će kaže tražiti podršku za opremanje policije.

"Sve jedinice za podršku i specijalna jednica su opremljene novim kratkim naoružanjem", rekao je Lukač novinarima u Banjoj Luci ističući da je tim jedinicima neophodno novo efikasnije obučavanje.

Bit će uložena i materijalna sredstva za osposobljenje centra za obuku, a od Narodne skupštine RS-a tražit će saglasnost za kreditno zaduženje za te namjene od šest miliona KM.

I Milorad Dodik je najavio da će naredne godine biti uložena znatna sredstva u opremanje i logističku podršku policije RS-a da bi mogla odgovoriti sigurnosnim izazovima, a sada je, tvrdi, jedna od najboljih policijskih agencija u regionu.