BiH
0

FOTO / Lukač: Sarajevo je sigurnije od svih drugih evropskih metropola

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač upriličili su u Sarajevu konferenciju za medije u povodu 1. jula, Dana policije FBiH.
Dragan Lukač i Predrag Kurteš (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dragan Lukač i Predrag Kurteš (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Osvrćući se na dešavanja pred Parlamentom BiH početkom ovog mjeseca, te višegodišnje priče i medijske napise o tome kako je Sarajevo nesiguran grad, Lukač je istakao kako je MUP Kantona Sarajevo najbolja policijska organizacija u BiH, te da Sarajevo kao evropska metropola ima manje problema kada je riječ o sigurnosti, odnosno kriminalu, nego ijedna druga metropola u Evropskoj uniji.

"Mi se dosad nismo oglašavali u vezi sa događajima pred Parlamentom BiH, odnosno spontanom i neorganizovanom okupljanju građana, iako je bilo mnogo ispričanih verzija o tom događaju. Mi se nismo oglašavali jer FUP nije nadležan ni za osiguranje državnih objekata i ličnosti u njemu, niti za javni red i mir. Osiguranje zgrade Parlamenta BiH, odnosno Vijeća ministara BiH, u isključivoj je nadležnosti državnih policijskih agencija, dok je javni red i mir u nadležnosti kantonalnih MUP-ova. Međutim, itekako smo bili angažovani, kao i MUP KS, u tom slučaju, i to na zahtjev Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. U tome je bitno naglasiti da je FUP djelovao tek kada se Parlament BiH našao u blokadi, a nikako prije nje, kada je bilo mnogo lakše djelovati. Ipak, svima onima koji su očekivali, ili se pitaju zašto policija nije upotrijebila silu protiv žena i beba koje su se tamo nalazile, želim poručiti da Federalna policija nikada neće gaziti građane, jer je za nas građanin na prvom mjestu", naveo je direktor FUP-a.

"BiH nikada neće imati svoju policiju"

Iznio je podatke prema kojima je nakon blokade Parlamenta angažovano 245 policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te 224 policajca iz Federacije BiH. "Lično sam htio da dođu i policajci iz drugih kantona, tako da je među ovih 224 bilo 25 policajaca iz MUP-a TK, 21 iz MUP-a SBK, 30 iz ZDK, 30 iz HNK, 100 iz KS te 80 pripadnika FUP-a, od čega 60 specijalaca. Angažman policajaca iz Federacije osiguran je najviše zahvaljujući ministru sigurnosti Fahrudinu Radončiću, ministru unutrašnjih poslova FBiH Predragu Kurtešu i ministru unutrašnjih poslova KS Nerminu Pećancu, koji su održali hitan sastanak. Dakle, jasno je da su policajci iz Federacije dali itekakav doprinos u rješavanju situacije i to u trenucima kada je to bilo najzahtjevnije", rekao je Lukač.

Dragan Lukač (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dragan Lukač (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Naveo je kako mu je prije više od 10 godina jedan policijski službenik iz manjeg bh. entiteta, koji i danas obnaša odgovornu funkciju, kazao da BiH nikada neće imati svoju policiju. "Ja sam mu tada rekao da će BiH, kao i svaka druga zemlja u svijetu, imati svoju policiju, jer bi sve drugo bilo apsurd, ali se vremenom ispostavilo da on nije puno pogriješio. Formirani su naime surogati poput SIPA-e i Direkcije, ali tu još uvijek ima puno problema", izjavio je Lukač.

On je, između ostalog, dodao i kako se sigurnosna situacija u FBiH može ocijeniti zadovoljavajućom, čemu, kako je rekao, najviše imamo zahvaliti građanima koji se odlično nose i trpe izuzetno lošu ekonomsku situaciju i uopće loše stanje u društvu. Napomenuo je kako policija u Federaciji na godišnjem nivou riješi 27.000 krivičnih djela, ali je i dodao kako očekuje da se u okviru reforme FBiH donesu i određena poboljšanja u ustroju policije, koja je sada dosta disperzirana i nedostaje joj direktna piramidalna struktura, jer FUP nije nadređen kantonalnim MUP-ovima.

"I u našim redovima nažalost ima loših pojedinaca koji će naprimjer uzeti mito da ne bi kaznili nekog vozača, ali smo mi i dosta iščistili svoje redove od takvih pojedinaca. Većina policajaca u FBiH je izuzetno profesionalna i educirana za svoj posao, a kada me pitaju koji nam je to najveći kvalitet, uvijek kažem da je to činjenica da najveći broj ljudi u policiji FBiH voli svoju zemlju, što je vrlo bitno", istakao je Lukač.

Predrag Kurteš (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predrag Kurteš (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Zakon o matičnim knjigama

Ministrar Kurteš iskoristio je priliku da čestita 1. juli policijskim službenicima u FBiH, ističući kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH osnovano prije 16 godina, a Federalna uprava policije četiri godine kasnije. "Ovo je ministarstvo danas jedno od najboljih u Federaciji BiH. Želim istaći da smo samo u posljednje vrijeme inicirali donošenje nekoliko zakona, od kojih je posebno značajan onaj o matičnim knjigama, koji će puno olakšati građanima koji vade rodne i vjenčane listove te druge matične dokumente, jer će oni ubuduće biti trajni", kazao je Kurteš.

On je naveo kako je FUP respektabilna i profesionalna jedinica koja djeluje u sastavu Ministarstva, ali i naglasio da je potrebno donijeti rješenja kojim bi na bolji način bio organizovan rad, i po vertikalnoj liniji, policijskih agencija u našoj zemlji, što se posebno vidjelo nakon slučaja Mevlida Jašarevića, koji je pucao po Ambasadi SAD-a u BiH. "Ta rješenja potrebno je donijeti u interesu sigurnog života i imovine svakog građanina", zaključio je Kurteš.

Dragan Lukač je na kraju kazao i kako je izjava ministra pravde FBiH Zorana Mikulića, da je "FUP privatna policija SDA", neprimjerena, te istakao kako je FUP vrlo ozbiljna policijska agencija koja radi u skladu sa zakonom i kao takva ne može biti bilo čije vlasništvo. Mikulić je izjavu dao nakon što je FUP protiv njega podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zloupotreba položaja ili ovlasti, vezano za raspisivanje tendera Ministarstva pravde FBiH za nabavku sistema za elektronski nadzor osuđenika.

FUP