BiH
0

Lukač: MUP RS podnosi izvještaje zbog pokušaja ubistva Vučića u Potočarima

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da će MUPRS-a podnijeti izvještaje protiv zasad nepoznati osoba za krivična djela pokušaj ubistva predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića te podstrekavanja na ubistvo, a u vezi s događajima od 11. jula kada je Vučić napadnut u Potočarima kod Srebrenice.

Zasad će izvještaji Specijalnom tužilaštvu RS biti podneseni protiv nepoznatih osoba, pojasnio je Lukač dodajući da će tako biti sve dok se pojedinačno ne utvrdi ko je počinio neko od tih krivičnih djela.

Izvještaji će biti podneseni i zbog ugrožavanje sigurnosti predsjednika Slovenije Boruta Pahora, koji je, naveo je, također izvučen iz Potočara, 11. jula, nakon napada na Vučića.

Resorni entitetski ministar je na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da će biti podneseni izvještaji i zbog napada na službene osobe u vršenju službene radnje te izazivanje opšte opasnosti, a sve u vezi s dešavanjima koja su pratila napad na Vučića.

Od svih sigurnosnih agencija, MUPRS-a tražit će saznanja o svim identifikovanim osobama koje su umješane u ono što se desilo nakon komemoracije 11. jula ove godine kada je Vučić napadnut.

Potvrdio je da od policije RS zasad nijedna sigurnosna niti pravosudna institucija BiH nije zatražila izvještaje ili prikupljenja saznanja o onome što se dogodilo u Potočarima, 11. jula.

Lukač je potvrdio i da je formiran istražni tim MUPRS-a koji bi trebalo da utvrdi šta se sve tada dešavalo.