BiH
17

Lovrinović: SDA nas preglasava i na državnom nivou, misle da je dovoljno samo formirati vlast

Piše: Er. M.
Nikola Lovrinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nikola Lovrinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović izjavio je za Klix.ba kako pored Parlamenta Federacije BiH zastupnici iz reda SDA preglasavaju HDZ BiH i u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Naravno da je bilo preglasavanja. Veliki problem za mene predstavlja što nikad nije zaživio način djelovanja parlamentarne većine pa nam se često događa da najveći koalicijski partner u vlasti vrlo često podržava prijedloge opozicije i ne samo to nego članovi SDA bez dogovora vrlo često pokreću različite inicijative pa i zakonske prijedloge, a bez dogovora s partnerima", kazao je Lovrinović.

Dodao je da je najčešći odgovor da to rade neki pojedinci koji ne poštuju stav stranke.

"To naravno nije nikakav odgovor. Ovo nažalost nije činjeno samo zastupnicima HDZ-a, nego i drugim koalicijskim partnerima. Gotovo je postalo pravilo ponašanja", rekao je Lovrinović.

Kako kaže, brojniji misle da je dovoljno samo na početku priče uspostaviti tijela da rade, a onda je nebitno što ti partner želi ili kako on vidi rješenja nekih problema, već treba ići ka nekom svom cilju s onima koji na to pristaju".

"Dok ta praksa ne prestane svako naše rješenje će biti put u neizvjesnost i bespotrebno gubljenje vremena. Ako partneri nemaju dogovor o nečemu bolje to i ne stavljati na odlučivanje dok se dogovor ne postigne. Možda je ovo šansa da se pitanje funkcionisanja parlamentarne većine uredi i jasnije definiše", smatra Lovrinović.

S obzirom na krizu vlasti u BiH Lovrinovića smo pitali i kako će HDZ BiH dalje glasati u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Kod glasanja u Zastupničkom domu ćemo se ponašati kao i do sada. Prije svega, sve što postignemo kao dogovor parlamentarne većine mi ćemo ispoštovati, u suprotnom glasat ćemo u skladu s interesima onih koje zastupamo. Pri tome ćemo nastojati da ne budemo kočničari bilo kojih pozitivnih procesa ,a osobito onih na evropskom i euroatlantskom putu", rekao je Lovrinović.

On smatra i da će snažno ili snažnije otvaranje procesa evropskih integracija umnogome uzburkati političku scenu.

"To je jednostavno nemoguće izbjeći. Međutim, ništa se i ne može riješiti bez otvaranja pitanja i rješavanja problema. Lično ih očekujem još više, ali to je i šansa da ih rješavamo, naravno uz pomoć predstavnika međunarodne zajednice", kazao je Lovrinović.

Kako navodi, ponekad mu se čini da oni koji su dužni potpuno se posvetiti ovome poslu kao da misle da je to nečiji drugi posao. Tim povodom Lovrinovića smo pitali i kakva je budućnost evropskog puta BiH s obzirom na blokade kakvim smo svjedočili posljednjih mjeseci.

"Stupanjem na snagu SSP evropski put treba biti izbor svih nas, a ne samo tamo nekih. Razumljivo mi je i neko početno nesnalaženje i za to sam da imamo strpljenja, ali protiv sam da odustajemo, da ne otvaramo pitanja, da im se ne vraćamo i slično. Podsjetit ću, niko politički bitan u ovoj državi nije protiv evropskih integracija, naprotiv. Blokade o kojima govorite ili koje se tako mogu nazvati ne mogu opstati", rekao je Lovrinović.

Istakao je da je proces pokrenut i da nema odustajanja te da su možda aktivnosti koje ponekad sliče blokadi, opstrukciji i slično, zapravo prilagođavanje institucija i pojedinaca koji se ovim pitanjima trebaju baviti.

"Možda mogu oduzeti i dragocjeno vrijeme ali, ja vjerujem da proces ne mogu zaustaviti. Dakle napredak je dobar. Otvaraju se sve važnija i važnija pitanja. Svijest o potrebi reformi i usklađivanja s evropskim standardima raste", kazao je Lovrinović.

Zaključio je da lično, a i kao predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije čini sve da proces ide dalje.

"Opasnosti koje vrebaju su neka teška pitanja s kojima se ovog trenutka susreće EU. Tu je prije svega i terorizam, ali ovoga trenutka boljeg puta od članstva u EU nema", rekao je Lovrinović.