Ključni zakon
4

Lovrinović: Ovih dana ćemo uputiti izmjene Izbornog zakona u proceduru, očekujemo podršku

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović kazao je za Klix.ba da očekuje da će izmjene Izbornog zakona biti upućene u parlamentarnu proceduru koncem ove sedmice, ili početkom sljedeće.

Predsjednik HDZ-a BiH je ranije kazao da će izmjene Izbornog zakona preko klubova biti upućene u Parlamentarnu skupštinu BiH do kraja aprila 2017. godine, što nam je potvrdio i šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović.

"Koliko je meni poznato očekujem da to bude upućeno do konca ove sedmice, ili eventualno početkom iduće. Da bi neki zakon mogao ići po hitnom postupku moraju biti zadovoljeni određeni uvjeti, tako da ćemo sve znati u navedenom roku. Procedura i način će biti u skladu sa odredbama poslovnika", kazao je Lovrinović.

Dodaje da je potpora partnera važna i nezamjenjljiva, te da će biti nebitna procedura po kojoj će se zakon razmatrati ukoliko budu imali tu potporu.

"Mislim da je krajnje vrijeme da ova pitanja skinemo s dnevnog reda. Naša namjera je da u parlamentarnoj proceduri pronađemo rješenje i na koncu pred javnošću provjerimo opredjeljenje svih da jedni drugima ne biramo predstavnika odnosno da poštujemo volju naroda i birača. Dakle, volio bih da svi naše prijedloge shvate kao ponudu za dijalog, putem kojeg možemo doći do rješenja ali i da shvate da je to nama iznimno važno pitanje", poručio je Lovrinović za Klix.ba.