Poruka Bošnjacima
123

Lovrinović o mogućem obaranju HDZ-ovog izbornog zakona: Hvala vam na daru za Božić

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović obratio se bošnjačkim parlamentarcima u sklopu rasprave o Prijedlogu izmjena i dopuna Izbornoga zakona BiH, čiji je predlagač Klub delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH.

On je bošnjačkim političarima kazao da, prije nego sruše ovaj zakon, odustanu od majorizacije drugih naroda u BiH.

"Nakon ovog danas bit će kako vi kažete, ali ne zaboravite da mi nemamo pravo odustati. Kako god odlučite na vama je odgovornost. Hvala vam na daru za Božić", rekao je Lovrinović.

Riječ je uzeo i zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović koji je rekao kako će SDA glasati protiv ovog zakona. Kako kaže, kada je riječ o Predsjedništvu BiH stvara se dodatna diskriminacija, isto kao i u slučaju Mostara, gdje se uspostavlja dominacija jedne političke stranke.

Što se tiče Doma naroda Parlamenta FBiH, Džaferović je kazao da je to zakonodavni dom, a ne isključivo dom za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa naroda. On je pojasnio da Ustavni sud BiH uopće nije razmatrao ustavnost ovog zakona.

Džaferović je kazao da SDA nije za to da političari mijenjaju etničko izjašnjavanje kako bi bili izabrani na neke od funkcija. Kako kaže, na izbore u BiH ne izlaze narodi, već građani.