BiH
60

Lovrenović: SDP kažnjen zbog bahatosti, Lagumdžija morao ponuditi ostavku

FENA
Nužnost obnove socijaldemokratije u BiH najtješnje je povezana sa sudbinom ove zemlje i smatram je posljednjom pravom šansom BiH na njenom evropskom i demokratskom putu, izjavio je danas Dubravko Lovrenović, dopisni član ANUBiH.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Lovrenović je kao uvodničar govorio na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99“ o temi ''Nužnost obnove socijaldemokratije u BiH?"

"S obzirom na historijsko iskustvo jasno je da jedino istinska, izvorna socijaldemokratija predstavlja pravi i puni odgovor na historijsku kompleksnost BiH, na sve njene probleme i da jedino socijaldemokratija, bazirajući se na tekovinama AVNOJ-a, ZAVNOBiH-a i ustava Republike BiH iz 1974. može naći adekvatne odgovore na sva ta pitanja", kazao je Lovrenović.

O tom pitanju, kako je dodao, razgovaramo u kontekstu izbornog debakla Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) na posljednjom Općim izborima. Njega, smatra Lovrenović, treba posmatrati u nekoliko konteksta.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Prvi je evropski i svjetski koji pokazuje da je socijaldemokratija Evropi i svijetu u defanzivi i da nije uspjela naći adekvatne odgovore na neoliberalni koncept tržišta i društva, kao i na kolaps socijalne države na području bivše Jugoslavije, odnosno u današnjoj BiH.

Lovrenović je kazao da poraz SDP-a također dolazi nakon četiri godine kada su birači dali svoju punu podršku "koja nažalost u SDP-u ne samo da nije iskorištena, nego su sada glasači SDP kaznili za jednu nepromišljenu, bahatu, arogantnu i nekonzistentnu politiku i zapravo SDP doveli pred klasičan izbor - ili će se SDP BiH istinski reformirati i vratiti izvornim principima i vrijednostima socijaldemokratije ili će se nastaviti daljnje veritikalno i horizontalno urušavanje stranke koje bi se završilo sa SDP kao jednom minornom strankom“.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Ohrabrujuće je da su neki od vodećih ljudi SDP-a, odnosno potpredsjednik i generalni sekretar, kao znak lične odgovornosti podnijeli ostavku. Istu tu ostavku već je morao i morao bi ponuditi predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija koji bez sumnje, ne jedini, ali svakako snosi najveću odgovornost za ovakve loše izborne rezultate SDP-a", kazao je Lovrenović.

Istakao je da bi SDP morao na mjesto predsjednika stranke dovesti kredibilnu, poznatu i nekompromitiranu javnu ličnost.

Kao član SDP-a Lovrenović je svim općinskim organizacijama ponudio kao prijedlog za raspravu da predsjednik SDP-a bude Bogić Bogićević.

"Lično smatram da bi Bogićević svojom političkom karizmom, dokazanim bh. patriotizmom, neukaljanošću i nekompromitiranošću za relativno kratak period, naravno ukoliko uspije okupiti odgovarajući tim saradnika, mogao vratiti SDP u sami vrh političkog života BiH", kazao je Lovrenović.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Adil Kulenović pozvao je sve političke organizacije i pokrete u BiH na povratak izvornim idejama političkog organizovanja i rada, obnovi ideja i otvaranja procesa objedinjavanja na osnovama socijaldemokratije i građanskog političkog djelovanja.

"Apelujem na aktuelno rukovodstvo SDP-a da svojim djelovanjem ne narušava ideju socijaldemokratije i da u svojoj daljnjoj strategiji postupa na način koji je predviđen Statutom SDP i demokratskim procesom koji se u tom smislu očekuje. Daljnje razjedinjavanje unutar SDP-a, obračuni koji će više ličiti na sukob između pojedinaca, nego koji će voditi računa o stvarnom politčkom identitetu i strategiji socijaldemokratije, može dovesti do urušavanja uopšte ideje socijaldemokratije koja je nužna i potrebna ovoj državi", kazao je Kulenović.